Flamencotijdschriften

 Home
Home > Comunicacion > Tijdschrift > Nederlandstalig
 

Nederlandstalige Flamencotijdschriften

De omvang van de groep flamencoliefhebbers in Nederland is redelijk klein. Als je dan een kwalitatief goed tijdschrift wenst te publiceren loop je gelijk tegen de "eeuwigdurende strijd" aan van baten en lasten die hierbij komen kijken. Er zijn een paar Flamencotijdschriften (geweest) die geprobeerd hebben desondanks het hoofd boven water te houden. En dat valt niet mee.
Er zijn inmiddels 3 flamencotijdschriften die achtereenvolgens het licht hebben gezien:

     1. "Aficionao"

Het eerste Nederlandse flamencotijdschrift. Het is verschenen in de periode van 31 maart 1990 tot 31 december 2000. Het werd bij aanvang gratis verspreid binnen dansscholen, maar men kon ook kiezen om een betaald abonnement te nemen, dat thuis gezonden werd. Het werd gedrukt op A5-formaat, zwart-wit. Vanaf Aficionao nr. 9 (oktober 1991) werd de voorpagina gedrukt op een gladder papiersoort dan de inhoudspagina's. Dat verhoogde de kosten en het duurde dus niet erg lang: in 1992 verdween de "glimmende" omslag, maar vervolgens werd vanaf september 1992 wel het formaat veranderd van A5 naar A4. In de daaropvolgende jaren steeg het aantal abonnees en vanaf nr. 57 (november 1999) verscheen het tijdschrift wederom met een glimmende voorpagina. Het tijdschrift hield er uiteindelijk mee op omdat de redactie niet meer op één lijn zat; de drang tot vernieuwing van vorm, naam en inhoud werd niet door alle afzonderlijke redactieleden gedeeld. Een aantal van hen ging vervolgens door onder een andere naam. Op die manier ontstond de natuurlijke opvolger.
De redactie bestond uit: Johan Frauenfelder, Rianne Frauenfelder, David Bos en Marlies Jansen.

 Voorpagina van de Nr. 9 Aficionao                        Aficionao nr 5

De rechterafbeelding gunt ons een blik in een redactioneel bericht in Aficionao nr. 5 (oktober 1991) waarin   gemeld wordt dat er inmiddels 35 donateur-abonnees (25 gulden per jaar - € 11,36) en 31 "vijf gulden abonnees" zijn. De oplage bedroeg 1000 stuks.

     2. "Tablao Flamenco"

Dit tijdschrift ging voort op de ingeslagen weg van de "Aficionao" en bracht haar eerste nummer uit in januari 2001. In maart 2008 werd een hint voor een aanstaande wijziging vooraangekondigd: er werd vermeld dat het tweemaandelijks laten drukken van het blad geen haalbare kaart meer bleek te zijn. In het meinummer werd vervolgens bekendgemaakt dat, zowel als gevolg van internet (vermindering van abonnees), als het einde van hun uithoudingsvermogen en motivatie het blad in zijn papieren vorm werd gestopt. Het zou doorgaan in een gratis digitale vorm. In september 2008 werd de laatste papieren editie (nr. 47) verspreid. Een aantal mensen vond het vervolgens zo jammer dat er geen papieren Nederlandstalig flamencotijdschrift meer zou bestaan dat ze besloten het stokje over te nemen.
De redactie bestond uit: Johan Frauenfelder en Marlies Jansen.

Voorpagina Tablao Flamenco, nr 1, januari 2001                        een van de laatste "Tablao flamenco"

De rechterafbeelding betreft een redactioneel bericht waarin uitleg gegeven wordt m.b.t. de overgang van "Aficionao" naar "Tablao Flamenco". De gevolgen zijn o.a. het vertrek van David Bos (een van de initiatiefnemers van Aficionao) en een abonnementsprijs-verhoging naar fl. 35,- per jaar (€ 15,91).

     3. "Mundo Flamenco" (website)

Dus ontstond er wederom een Nederlands papieren flamencoblad: "Mundo Flamenco". Ze zijn gestart vanaf november 2008 (nummer 0). Het blad verscheen 6 maal per jaar en een abonnement kostte (2008) € 17,50.
Er zijn wel wat heftige problemen geweest. Daar was bijv. sprake van in oktober 2011 en de verzending opeens stopte; het werd doodstil. Op mailtjes werd niet gereageerd. Het blad leek ter ziele gegaan te zijn, maar het ontbreken van iedere communicatie was nog wel hetgeen mij het meest raakte. Iedereen kan in de problemen komen, maar dan communiceer je wel naar je abonnees; desnoods met een kort bericht op je site (waar wel bijvoorbeeld de agenda van flamenco-optredens bijgehouden werd).

Vervolgens kwam opeens in september 2012 het volgende nummer (18) uit. Ingeleid met een voorwoord met excuses vond er een doorstart plaats. Wat er precies gebeurd was werd niet duidelijk, maar dit was geen goede beurt, dat was wel duidelijk. Maar O.K.: nieuwe ronde, nieuwe kansen en ik vind een papieren flamencotijdschrift wel erg leuk om te hebben. Dus laten we het snel vergeten en door gaan.

De voorpagina van de eerste Mundo Flamenco, nr. 0                        inleiding eerste Mundo Flamenco

Echter begin 2013 vond er een herhaling van zetten plaats. De editie van januari werd goed ontvangen maar die begin maart zou moeten verschijnen was begin mei nog niet op de mat gevallen. En wéér geen bericht op hun site.
Wel kon je via de site nog gewoon abonnee worden... geen probleem. Inmiddels begreep ik - n.a.v. een reactie eind april op een van mijn mails - dat de verzending vanaf mei weer door zou gaan. En inderdaad, ik ontving nr. 21 en niet lang daarna nummer 22. Het lijkt erop dat de problemen achter de rug zijn.
Ik lees verder ook een toenemend aantal schrijvers en al die steun om ook inhoud te geven aan het blad is natuurlijk welkom. Er komen - of denk ik dat maar? - ook steeds meer interviews en (achtergrond-)verhalen in terecht en dat is een goede ontwikkeling, althans dat vind ik. In het internettijdperk is een papieren blad waarin "nieuws" opgenomen is per definitie te laat en is het nieuws al oud nieuws als het bij de abonnee op de mat valt. Daarom moet je je zelfs afvragen of je wel een agenda er in zou moeten zetten.
Maar O.K. Het gaat beter en dat is fijn om te zien!

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

 

Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemenveld in  Andalucia