Ursula López en Tino v.d. Sman
 Home
Home > Noticias > Nieuwsberichten > Ursula López en Tino v.d. Sman!
 

Ursula López en Tino v.d. Sman!

5 maart 2013:
Vervolgens door naar het Teatro Villamarta waar om 21:00 uur een dansvoorstelling op de rol stond van Ursula López. Ik kende haar niet, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik een paar foto’s gezien had en daar werd ik niet door gerustgesteld over het flamencogehalte (in mijn ogen, he!).
Ursula Lopez
Ursula López - achtergrond Londro
(www.juntadeandalucía.es)
Ik gooi er even een beeldspraak doorheen: de voorstelling was een beetje alsof een groep muzikanten en een groep dansers hadden afgesproken van Sevilla naar Jerez te reizen iedere groep met hun eigen busje en als ze elkaar tegen zouden komen zouden ze samen flamenco uitvoeren en anders deden ze waar ze zin in hadden. De busjes vertrokken, de een nam de autoweg en de ander de provinciale weg en beiden hadden even geen zin in flamenco en dus zagen we dat ook niet. Af en toe zat het groepje muzikanten in een flamencobuurtje terwijl de dansers op de tolweg zaten te doen alsof ze modern of klassiek waren aan het dansen.
Duidelijk was dat de muzikanten veel meer zin in flamenco hadden dan de dansers die zich daar het grootste deel van de voorstelling van afkeerden. En als ze elkaar dan op een kruispunt tegenkwamen dan deden ze even hetzelfde: maar ja, niet te lang, want het is een kruispunt en dat ben je voorbij voordat je het weet...
Maar ook binnen het muzikantengroepje liep niet alles van een leien dakje. Ik hoorde zangers een keer te laat inzetten, ik hoorde palmeros een keer te lang doorgaan en wat ik écht erg vond: bij de aanvang van een Alegrías begon Tino van de Sman (jawel, de Nederlander!) werkelijk heel erg mooi passend bij deze sfeer en de zang van Jeromo Segura te spelen. Alleen zat er naast hem de Jerezaan Javier Patino die had zijn eigen ideeën over wat er in de stiltes moest gebeuren die Tino zo mooi liet vallen of hoe een lyrisch stukje diende te klinken. Dus wat er gebeurde leek – voor mij – op twee gitaristen die de zang begeleiden en volstrekt geen oog voor de andere gitarist hadden. Wie er niet goed zat – en óf er iemand überhaupt niet goed zat, misschien was het wel zó afgesproken – weet ik niet, maar ik vond het spel van Tino véél mooier dan van Javier Patino. En dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met een verkeerd soort chauvinisme: hij speelde gewoon beter. Ik had eerlijk gezegd, ook toen ik het fiche zag, van de artiesten verwacht dat de Jerezanen “bij elkaar zouden kruipen” (Jesús Méndez en Londro zouden dan zingen begeleid door Javier Patino) en dat de makkers die elkaar van bij Cristina Heeren en uit de tijd van de Nederlandse groep Primavera kenden (Tino v.d. Sman en Jeromo Segura) elkaar zouden opzoeken, maar dat gebeurde dus niet; jammer.
 
Compañía Úrsula López - "La otra piel" tijdens Festival de Jerez via Vimeo
 

Ursula López en haar mededanseres Tamara López zijn zussen van elkaar waarbij ik – voor wat het waard is – zusje Tamara in haar bewegingen méér flamenco vind dan Ursula.
All over, geen flamencodansvoorstelling in mijn ogen. Ook al vond ik dus het spel van Tino erg mooi, ook zijn “Asturias” van Albéniz, en vond ik de zang erg goed dat maakt voor mij een dansvoorstelling nog niet flamenco omdat alleen de muziek goed en meestal flamenco is.
Maar goed, áls je hier als groep voor kiest dan moet er volgens mij wel meer gerepeteerd worden, want naar mijn idee ging er links en rechts wat mis wat te maken heeft met het nakomen van afspraken.

En als laatste: de aanwezige Nederlanders hebben hun handen kapotgeklapt voor Tino!

Ga naar het nieuwsoverzicht

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

 

Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía