Manolete
 Home
Home > Artistas > Dans > Manolete
Websitelink
 

Manolete

Artiestennaam: Manolete
Eigenlijke naam:

Manuel Santiago Maya

Geboren: In 1945 in Granada
Burgelijke staat:

Gehuwd en heeft één dochter Judea

 

Manolete groeide op in de grotten van de wijk Sacromonte in Granada in zijn zigeunerfamilie tussen o.a. zijn grootvader, de flamencogitarist Juan Maya Fajardo en zijn broers, beiden ook gitaristen, Marote en Pepe Maya.
Hij begon met dansen op zijn 7e jaar. Hij trad daar op in diverse tablaos en vertrok na enkele jaren, op zijn 15e, naar Madrid waar hij eind jaren 60 naam maakte met zijn optredens in de tablaos Cuevas de Nemesio en het beroemde Torres Bermejas.

Manolete
Manolete (deflamenco.com)

Hij werd vooral bekend nadat hij, geïnspireerd na een Farruca van Juan el Pelao gezien te hebben, zijn eigen Farruca maakte; hij kreeg daarmee vele volgelingen (Farruca werd als eerste door de danser Faíco flamenco binnengeloodst en vooral Antonio Gades werd er ook beroemd mee). Overigens is Manolete ook een van de eerste mannelijke dansers die de Tarantos en de Alegrías op het podium danste: dat was voorheen meer weggelegd voor vrouwen. Alleen een danser genaamd “el Guarino” danste vóór hem ook Alegrías op het podium in die tijd.

Manolete
Manolete (deflamenco.com)

In 1971 stelde hij zijn eigen companie samen, “Los Cabales”, waar mensen als Faiquillo, Loli Núñez en Carmen Heredia deel van uitmaakten.
Hij werkte ook samen met Manuela Vargas, María Albaicín en La Chunga en trok daarmee de wereld in, o.a. naar Japan.
Zijn naam groeide en hij werd uitgenodigd samen te werken met diverse balletten, zoals het Nationaal Folkloristisch ballet en het Nationaal Ballet van Spanje dat toen onder leiding van Antonio Gades stond. Hij trad daarin samen op met leeftijdgenoten als Guïto en Cristina Hoyos. Hij was o.a. eerste danser in de voorstelling “Macama jonda”. Daarin zong bijvoorbeeld Enrique Morente ook.

Tijdens repetities oefende Paco Cortés op gitaar een Farruca. Manolete begon erop te dansen en na twee uur hadden ze hem helemaal in elkaar staan. Hij danste die Farruca vervolgens op het podium tijdens de Flamencobienal de Sevilla en kreeg daar kritiek over te verduren. Achteraf gezien was het een erg moderne uitvoering voor die tijd (begin jaren ‘80).

In 1986 werkte hij ook samen met José Antonio.
Hij verbleef enige tijd in Japan waar hij zowel optrad als lessen gaf.
In 1991 keerde hij terug naar Spanje en vierde groot succes met optredens in het Madrileense Apolo Theater waar hij zowel door het publiek als door de recensenten juichend werd ontvangen. Met zijn eigen stijl groeide hij uit tot een ster.
In 1992 trad hij op met zijn show “Flamenco soy” genaamd; deze voerde hij ook enkele jaren later nogmaals uit tijdens de 9e Bienal de Sevilla in 1996 en tijdens het Festival van Jerez in 1998.

In 1996 stond hij op de planken met een eigen versie van het verhaal ‘El amor brujo´.
In 1998 trad hij ook op als choreograaf voor de “Compañia Andaluza de Danza” waar hij een voorstelling samenstelde "Latido Flamenco".
In oktober 1999 stond hij alweer met een nieuwe voorstelling, “Puro jondo” in het Madrid in het “Centro Cultural de la Villa de Madrid” in het kader van de jaarlijkse cyclus “Los verano de la Villa”. Hij ging alleen het podium op met grote artiesten, zoals Indio Gitano, Ramón el Portugués en “el Moro” en met artiesten in wie hij het talent zag, zoals Guadiana en Diego el Cigala toen ze nog erg jong waren. Vervolgens trad hij in 2000 samen met Guïto op in de voorstelling “solo flamenco”.
In 2005 maakte hij speciaal een voorstelling “Luna terrestre” voor de 29e editie van het Amerikaanse “Chicago American Spanish Dance Festival” en danste daar ook zelf in.
Manolete en Guïto
Manolete en Guïto (deflamenco.com)

In 2008 besloot hij om vaker in Granada te gaan verblijven en heeft hij daar een eigen school gevestigd; “la Escuela de Danza Manolete; La Chumbera” in het Centro Cultural del Rey Chico. Dat was de vervulling van een belofte aan hem door de PP (Partido Popular). Het heeft al met al 10 jaar geduurd voordat het zover was… Hij begon de onderhandelingen in 1999 en opende uiteindelijk de deuren op 9 november 2008. Er zijn 4 klaslokalen en er wordt behalve flamenco, ook klassiek ballet en clásico español gegeven en Manolete geeft zelf de masterclasses. Daar nodigt hij ook andere dansers uit om les te komen geven, zoals Joaquín Cortés, Antonio Canales, Farruquito of bijv. Manuel Liñán. Omdat de meeste leerlingen vrouwen zijn (de verhouding is ongeveer 20 vrouwen tegenover 3 mannen) nodigt hij ook vrouwelijke flamencodansers uit om les te komen geven: zoals Eva la Yerbabuena, Belén Maya of Sara Baras.
In datzelfde jaar ontving hij de gouden medaille van de stad Granada voor zijn werk in de afgelopen 40 jaar binnen flamenco.Manolete die een Farruca danst (gitaar, zijn broers; Marote en Pepe Maya)

Hij staat erom bekend vast te houden aan zijn eigen stijl en zich weinig te laten beïnvloeden door anderen. Vooral zijn Farruca en zijn Alegrías zijn beroemd. Wel staat hij open voor modernisering; sterker nog, omdat hij ook veel aanhang heeft onder de jeugd voelt hij zich zelfs verplicht om te moderniseren in zijn dans.
Hij geeft momenteel ook veel les in Madrid, waar je hem kunt aantreffen in de ruimtes van Amor de Dios en uiteraard in zijn eigen school in Granada. Hij voelt zich het meest thuis in een theater op het podium omdat hij daar de ruimte heeft om “groot” te bewegen; iets dat hij graag doet. Maar ook een tablao kan hem bekoren omdat daar de communicatie met het publiek goed mogelijk is.

Link naar de Facebookpagina van deze artiest
Link naar de Myspacepagina van deze artiest

 

Overzicht van de optredens die ik live meegemaakt heb van Manolete:

Maart 2002 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta
Maart 2004 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta
Maart 2007 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta
   

 

 

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Link naar de website van Manolete
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

 

Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía