Spaanstalige flamencotijdschriften
 Home
Home > Comunicacion > Tijdschrift > Spaanstalig
 

Spaanstalige Flamencotijdschriften

In Spanje waren er uiteraard meerdere flamencotijdschriften te koop. In Nederlandse winkels kom je ze niet tegen. Een losse koop via internet of een abonnement lossen dat probleem voor je op. Hieronder een overzicht van de bij mij bekende flamencotijdschriften met een link naar de website waar je ze kunt bestellen / je kunt abonneren. Ik ben zelf op deze bladen geabonneerd (geweest) en het leverde nooit een probleem op: ze kwamen allemaal netjes en tijdig aan. Lijkt me wel handig om eerst een los exemplaar te bestellen voordat je besluit een abonnement te nemen... Op dit moment is er door de geringe overlevingskansen van een papieren flamencotijdschrift bij mij eigenlijk nog maar één Spaanstalig flamencotijdschrift bekend dat nog bestaat; "Acordes de Flamenco".

1. El Olivo

"El Olivo" betreft geen flamencoblad dat in Spanje vrij te koop was in winkels, maar was een uitgave van de Peña Flamenca, Asociación Cultural Flamenca “Amigos del Olivo”.
De abonnementskosten, incl. verzendkosten naar Nederland, bedroegen (2009) € 45,-. Het blad bestond sinds 1993, bevatte gemiddeld 60 pagina's en verscheen 6 maal per jaar.

cover van "El Olivo"

Maar, oh verrassing, de papieren versie is voorlopig gestopt. Ook in Spanje sloeg de crisis toe en men meldde mij dat voorlopig geen tijdschriften meer gedrukt en verstuurd konden worden i.v.m. de te hoge kosten daarvan.

 

2. Alma100

De "Alma100" was een tweemaandelijks flamencotijdschrift dat in Spanje gratis verkrijgbaar was. Het lag meestal bij de ingang van tablaos, flamencowinkels, dansscholen en bij de belangrijkste flamencofestivals om mee te nemen. Je kon je er echter ook op abonneren, en dan werd het dus naar je huisadres verzonden. De abonnementskosten (eigenlijk dus de verzendkosten naar Nederland) bedroegen € 25,- per jaar. Het blad bestond sinds maart 1999, bevatte gemiddeld 48 pagina's en verscheen 6 maal per jaar. In maart 2009 verscheen het laatste nummer, nr. 80.

cover "Alma 100"

 

3. La Flamenca

"La Flamenca" was - voor zover ik weet - het enige tweetalige flamencotijdschrift op de markt. De artikelen werden zowel in het engels als in het spaans geplaatst. De abonnementskosten (incl. verzendkosten naar Nederland) bedroegen € 50,- voor een jaar. Het blad bestond sinds november 2003, bevatte gemiddeld 60 pagina's en verscheen 6 maal per jaar. Halverwege 2009 stopte de papieren versie en gingen ze digitaal verder. Op dat digitale tijdschrift kun je je gratis abonneren.

Jammer dat er weer een papieren flamencotijdschrift het onderspit moest delven.

Cover "La Flamenca"

 

4. La Fragua

"La Fragua" is een Spaanstalig tijdschrift. Het verschijnt tweemaandelijks en kost € 35,90 per jaar in Nederland thuisbezorgd. Het blad bestaat sinds begin juli 2012 en is dus aan te merken als een nieuwkomer op deze markt.

La Fragua

5. Acordes de Flamenco

"Acordes de Flamenco" is een spaanstalig tijdschrift met de bijzonderheid dat je bij elk exemplaar ook een VideoCD krijgt, met daarop meestal een palo (stijl) uitgelegd d.m.v. een "gitaar- / dansles". De abonnementskosten (incl. verzendkosten naar Nederland) bedragen al enkele jaren € 63,- voor een jaar (2012). Het blad bestaat vanaf mei 2006, bevat gemiddeld 80 pagina's en verschijnt 6 maal per jaar.

Enne: het bestaat nog steeds!

Cover "Acordes de Flamenco"

6. La Madrugá

Het betreft een webtijdschrift dat uitgegeven wordt door de universiteit van Murcia. De inhoud is niet "populair" opgesteld, maar wetenschappelijk van aard. Er staan ook bijdragen in van andere universiteiten. Het verschijnt 2 maal per jaar (december / juni). De eerste editie verscheen in december 2009. De bestanden zijn in het PDF-formaat en daarnaast kun je ook MP3 bestanden beluisteren. Je hoeft niet geabonneerd te zijn om het te kunnen lezen; het is dus gratis.

schermprint webtijdschrift

7. La Nueva Alboreá

Het betreft een webtijdschrift dat uitgegeven wordt door de "La Agencia Andaluza para el Desarrollo del Flamenco" in Jerez de la Frontera. Het beslaat ruim 80 pagina's en verschijnt 4 maal per jaar. De eerste editie verscheen in januari 2007.
De bestanden zijn in het PDF-formaat. Je hoeft niet geabonneerd te zijn om het te kunnen lezen; het is dus gratis.

Webtijdschrift La Nueva Alborea

 

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

 

Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemenveld in  Andalucia