flamenco danslessen
 Home
Home > Flamenco > Dans > Lessen
 
 

Flamencodansles

Hieronder volgt een verwijzing naar de pagina's waar je in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk (in de laatste twee landen min of meer langs de grens) en in Spanje flamencodanslessen kunt volgen.

Er zit wel enige persoonlijke selectie in m.n. bij de verwijzing naar Nederlandse dansscholen, aangezien er ook geregeld lessen gegeven worden door mensen die 'zomaar' les gaan geven zonder een (docenten-)opleiding. Ze nemen les in Nederland en vervolgens in Spanje en zijn zo enthousiast dat ze zichzelf nog al eens overschatten en denken ook docent te (kunnen) zijn.

Van een docent wordt m.i. echter heel iets anders gevraagd dan van een danser.
Zoals bijvoorbeeld:
- Bewust indelen van een les qua opbouw, oefeningen en de ingeschatte tijd daarvoor,
- Didactische vaardigheden, sidecoaching, etc.
- Zelfreflectie: het IS meestal níet de schuld van de leerlingen als het in de les fout gaat, de oefeningen niet goed opgepikt worden, etc.
- Kennis van anatomie
- Kennis van blessurepreventie,
en zo zijn er vast nog wel meer zaken die het verschil maken tussen een gediplomeerde dansdocent en iemand die een goede danser werd en vervolgens voor een groep is gaan staan.
Knie
Blessurepreventie / anatomie

Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat mensen zónder een docentenopleiding níet les kunnen geven; in de praktijk blijken sommigen "ervoor geboren te zijn" of door jarenlange ervaring inmiddels uitgegroeid te zijn tot uitstekende docenten (tegen die tijd neem ik ze alsnog op).

Verder is de realiteit natuurlijk ook dat mensen les nemen in Spanje van bekende flamencodansers / -danseressen die ook geen docentenopleiding genoten hebben; en ook daar varieert het niveau van lesgeven van uitstekend tot uitermate belabberd; ik doe een stapje voor en jij doet dat na.....

Toch loop je in een les van een niet-gediplomeerde "docent" naar mijn mening meer risico variërend van (minste probleem) slecht opgebouwde lessen, "pasjes nadoen" en lesgeven met weinig kennis van de betreffende palo tot meer ernstige zaken zoals het aanleren van een onjuiste houding, bijv. "holle rug", gevolgd door rug- en/of nekproblemen, of slechte omstandigheden zoals geen verende (!) houten vloer met als mogelijk gevolg voet- / rug- / knieblessures (dansen op een betonnen vloer of een houten vloer die dírect op beton gelegd is, is het snelste recept voor een knieblessure). Als je geen verstand hebt van anatomie en hoe spieren en gewrichten functioneren dan kun je als docent behoorlijke problemen veroorzaken bij de leerlingen, zelfs al met een verkeerde opwarming iedere les (wat ik zelf in Spanje meegemaakt heb).

lesfoto

Op voorstellen om opgenomen te worden in onderstaande lijst ga ik dan ook niet in, en neem - nu het immers een privé-/hobbysite betreft - alleen op eigen initiatief flamencodocenten op in onderstaand overzicht.

Belangrijk: Als een docent of dansschool er niet op staat, betekent dat dus zeker niet dat het een onbetrouwbare of slechte docent / dansschool is; de kans bestaat - en is groot - dat ik haar / hem helemaal niet ken, ook niet "via-via". Ik hoop dan ook op enig begrip dat ik niet iedereen die zich bekendmaakt als flamencodansdocent ook op de lijst opneem.
Als iemand er wél op staat denk ik te weten dat het in ieder geval "goed zit" wat de kwaliteit van lesgeven betreft. Dat heeft dus niets met stijl, "traditioneel" of "modern" te maken, maar ze zijn dan
- gediplomeerd (voor alle duidelijkheid; Amor de Díos in Madrid is geen onderwijsinstelling en heeft geen enkele bevoegdheid om waardepapieren uit te reiken. De docenten huren op persoonlijke basis een ruimte daar en geven danslessen aan iedereen die betaalt en je krijgt er al helemaal geen docententraining, maar slechts een bewijs van deelname aan de danslessen),
- vroeger door de Nederlandse Onderwijsinspectie in de praktijk beoordeeld tijdens hun lesgeven en hebben via die weg de onderwijsbevoegdheid verkregen (volgens mij kan dat tegenwoordig niet meer); dat geldt voor België uiteraard niet...
of
- ik heb van diverse (niet alleen in dezelfde dansschool lesgevende-) betrouwbare, bijv. in onderstaande lijst voorkomende-, zijden gehoord dat iemand gewoon goed les geeft, zoals gezien is door diegene.

dansles

Danslessen in Nederland

Danslessen in België

Danslessen in Duitsland

Danslessen in Frankrijk

Danslessen in Spanje

Zomerworkshops 2013

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

 

 

 
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía