paco lira
 Home
Home > Noticias > Nieuwsberichten > Paco Lira (1927 - 2015)
 

Paco Lira (1927 - 2015)

1 februari 2015:
Afgelopen week meldde ik al dat Paco Lira, oprichter van La Cuadra en oprichter en eigenaar van La Carbonería, het bekende flamencolokaal in Sevilla, overleden was.

paco

Terwijl Eric Vaarzon Morel met zijn tournee “De waterdrager / El Aguador” de Nederlandse theaters aandeed en steeds sprak over de man die hem bijgestaan had in zijn Sevillaanse tijd, bleek achteraf dat die een doodstrijd aan het leveren was. Op Eric’s nieuwe album zijn drie nummers aan Paco Lira opgedragen, nl. “Lira”, “Feduchy” en “Caña”.
La Carbonaría is een verbouwde kolenschuur en Eric werd bij zijn aankomst in Sevilla opgenomen in het gezin Lira dat op de bovenverdieping woonde. Paco Lira werd zijn tweede vader. 

Paco
Paco Lira (Inma Serrano)

Paco zelf speelde geen instrument en kon geen flamenco zingen, maar wist alles van flamenco vanaf het moment dat de burgeroorlog losbrak (1936) in Spanje. Verder stopte hij al het geld dat hij verdiende in La Carbonería én in armlastige artiesten die aan zijn deur klopten.
Hij was een redelijk teruggetrokken man, rustig en altijd een goed luisterend oor voor anderen. Hij speelde voor al die artiesten die hij een eerste rustplaats kon geven op de bovenverdieping van La Carbonería in Sevilla een belangrijke rol sinds de jaren 50, een eerste stop, iemand die je hielp. Hij verborg nooit zijn belangstelling voor flamenco, m.n. voor zigeunerartiesten die hij ook allemaal goed kende ongeacht van welke familie of uit welke plaats ze kwamen. Allemaal, waaronder bijv. Camarón en Mario Escudero, kwamen ze bij hem langs als ze in Sevilla waren en hij was belangrijk voor artiesten als Lole y Manuel en Cabrero. Er wordt zelfs gezegd in Sevilla dat de man doorslaggevend was bij de start van de Bienal de Flamenco de Sevilla.

 

Op zijn 27e levensjaar begon hij een soort van herberg, La Cuadra, in een melkveehouderij. Hij hielp ook mensen als Salvador Távora die als theatermaker bekend werd dankzij Lira. Hij hielp hem bij het maken van het stuk “Quejío” en Távora nam als naam voor zijn groep “La Cuadra” omdat die door de gemeente gesloten werd, een lot wat later La Carbonería ook overkwam.
In 1978 redde Paco de laatste Sevilliaanse kolenschuur van de sloop en vormde het tot een ontmoetingsplek voor vele artiesten en kunstenaars. Pisco en Sergio, twee zonen – van de 8 kinderen waar het gezin uit bestond – van Francisco (Paco) Lira, zullen zijn erfenis verder beheren en La Carbonería openhouden.
De man die op 10 jarige leeftijd van de lagere school af ging en in 1999 van de universiteit van Sevilla een eerbetoon ontving is niet meer, anders dan in de herinnering van de velen die hem kenden als de hulpvaardige, genereuze man en kunstliefhebber die hij was.

carboneria
Carbonería (Inma Serrano)

Ga naar vorig nieuwsbericht
Noticia
Ga naar volgend nieuwsbericht
Ga naar het overzicht van nieuwsberichten Ga naar het vorige nieuwsbericht Ga naar het volgende nieuwsbericht
 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía