Pedro Bacán
 Home
Home > Artistas > Gitaar > Pedro Bacán
 

Pedro Bacán

Artiestennaam:   Pedro Bacán
Eigenlijke naam: Pedro Juan Peña Peña
Geboren: In Lebrija (Sevilla) op 12 februari 1951
Overleden: Los Palacios (Sevilla) op 26 januari 1997
Burgelijke staat: Gehuwd met Jill Snow (Amerikaanse) samen hadden zij één zoon, Sebastián

 

Pedro Bacán begeleidt Curro Malena
Pedro Bacán begeleidt Curro Malena (Deflamenco.com)

Pedro Bacán was zoon van Ana Peña Vargas ("la del Pelao") en Sebastián Peña Peña; een zigeuner flamencozanger, uit liefhebberij en niet professioneel, met de artiestennaam “Bastián Bacán”. Die “achternaam” gaf hij aan zijn zoon door. De bijnaam “Bacán” werd aan zijn vader, die gek was van wielrennen, door diens wielervrienden gegeven. Ik heb gezocht, maar niet gevonden, naar de reden van de bijnaam van zijn vader. Als iemand het weet dan hoor ik dat graag. Ik heb in Lebrija gevraagd en zelfs / omdat er ogenschijnlijk een verband is met wielrennen, de Spaanse wielerbond gemaild..... helaas.
Zijn overgrootvader was Fernando Peña Soto (binnen de flamencowereld beter bekend als “Pinini”; hij creëerde een eigen vorm van de “Cantiñas”). Hij was ook familie van Fernanda en Bernarda de Utrera en van Miguel “El Funi”.
Zijn zus Inés Bacán is flamencozangeres en hij was neef van “El Lebrijano”, La Perrata en “Pedro Peña”. Kortom hij was lid van een grote flamencofamilie.
Op jonge leeftijd leerde hij gitaar spelen en begeleidde vervolgens tijdens vele flamencofestivals en bij albumopnames van artiesten zoals Inés Bacán (de Viva Voz), El Lebrijano, La Perrate, etc.
Pedro Bacán
Pedro Bacán (Tristeyazul.com)
Hij besteedde veel tijd aan het sturen van de carrière van zijn zus Inés Bacán, en samen traden ze door heel Andalucía op.
Hij verzorgde ook de muziek van de film “Manuela y Desastre de la guerra” van Marvin Albert. In 1980 begeleidde hij Calixto Sánchez toen hij tijdens de Bienal de Flamenco de Sevilla de Giraldillo won (de belangrijkste prijs). In hetzelfde jaar kende de “Cátedra de Flamencología y Estudios Folklóricos Andaluces” hem de belangrijkste gitaarprijs toe; “el Premio Nacional de Guitarra flamenca”.


Pedro Bacán speelt een Bulerías

De muziekafdeling van de universiteit van Washington benoemde hem in 1983 tot gastdocent waarbij hij een aantal optredens als solist verzorgde in diverse Noord-Amerikaanse universiteiten, theaters en culturele centra.
Hij stond erom bekend dat hij melodieën kon spelen die soms wel 20 minuten duurden en waarbij hij niet in herhaling verviel.
Hij wisselde steeds tussen optreden als solo-artiest en optreden met zijn groep “Le Clan des Pinini”. Hij produceerde met deze groep een gelijknamige show waarin de meeste artiesten familieleden waren. Velen hadden nog nooit opgetreden voor een betalend publiek. Ze moesten door Pedro overgehaald worden om op te gaan treden.
Later produceerde hij een show “Nuestra Historia del Sur”, die in 1990 tijdens de Bienal de Flamenco de Sevilla haar première beleefde. Datzelfde jaar nam hij een serie van 4 CD’s op onder de naam “Noches Gitanas en Lebrija” wederom als een gezamenlijk inspanning van zijn familie.
Pedro Bacán
Pedro Bacán begeleidt El Lebrijano tijdens zijn (Pedro´s') laatste optreden op zaterdagavond 25 januari 1997
(Foto: Alfonso García Herrera)

Op zondagochtend 26 januari 1997 rond 10:20 uur ’s ochtends verongelukte Pedro Bacán op 45 jarige leeftijd dodelijk met zijn auto ter hoogte van Los Palacios (km 36, op de autoweg A4, Sevilla – Cádiz).
Stanbeeld Pedro Bacán
Standbeeld Pedro Bacán
(sinds 2007 in Lebrija)
Hij was onderweg terug, na een optreden in Peña Flamenca “El Laurel” in het dorpje Lora del Río (Sevilla) in zijn auto naar zijn huis in Lebrija. Hij had de voorgaande avond zijn oom, El Lebrijano, begeleid tijdens diens optreden. Samen keerden ze ’s nachts terug naar huis en spraken vervolgens nog urenlang over toekomstige projecten. Pedro, die zijn auto zelf bestuurde, zette eerst zijn oom thuis in Sevilla af. Deze probeerde hem nog over te halen om te blijven slapen, maar hij wilde rond 09:00 uur ’s ochtends tóch naar zijn huis rijden. Na enige tijd raakte hij van de weg, waarschijnlijk omdat hij in slaap gevallen was, en klapte tegen een boom. De brandweer heeft het levenloze lichaam uit de auto moeten halen.

In 2005 verscheen op dvd “Inés, hermana mía” een film van Carole Fierz. Op deze DVD staat o.a. een concertregistratie van een uur in Châteauroux, Frankrijk opgenomen in november 1995.

De groep, onder leiding van Pedro, bestond verder uit Inés Bacán, Pepa de Benito en José Valencia als zangers, Concha Vargas en Carmen Ledesma als danseressen en Antonio Peña als palmero. Ook zijn er backstage opnames, repetities en familiebijeenkomsten, etc. te zien.

In Lebrija is, als een eerbetoon, een rotonde naar Pedro vernoemend: de “Rotonda Pedro Bacán”
 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Pedro Bacán
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen

 

 

 

Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía