David Lagos
 Home
Home > Artistas > Zang > David Lagos
 

David Lagos

Artiestennaam:   David Lagos
Eigenlijke naam: David Lagos Aguilar
Geboren: in 1973 in Jerez de la Frontera (Cádiz)
Burgelijke staat: Gehuwd de flamencozangeres Melchora Ortega

 

David Lagos is in 1973 in Jerez de la Frontera geboren in een familie van flamencozangliefhebbers (geen zigeuners). Hoewel geen erg bekende familie in Jerez, is het wel écht een zangersfamilie. Zijn broer (later) en zijn ooms schreven veelal ook flamencoteksten. Zijn moeder had 14 broers en zussen waarvan er 12 flamenco zongen…
Op die wijze maakte hij al in zijn vroege jeugd kennis met flamencozang tijdens de diverse feesten die hij bijwoonde.

David Lagos

Op zijn tiende jaar trad hij voor het eerst op tijdens een wedstrijd op zijn school, begeleid door zijn broer Alfredo op gitaar waarbij hij een tangos zong van zijn neef Aguilar de Vejer. Het leverde hem de eerste prijs op. Dankzij zijn oom, Aguilar de Jerez, trad hij vervolgens geregeld op tijdens privéfeestjes. Hij besloot vervolgens al snel om zijn kennis uit te breiden door op dansscholen voor dans te gaan zingen tijdens de lessen.

Het duurde tot 1993 voordat hij de eerste maal naar het buitenland reisde (Arabië) als zanger in de companie van Carmen Mota. Na zijn terugkeer verscheen hij diverse malen in optredens op televisie.


In 1995 kreeg hij een contract van een half jaar om in Japan in het tablao “El Flamenco” te zingen naast Domingo Ortega, de flamencodanser. In die periode heeft hij zijn kennis m.b.t. de diverse palos uitgebreid.
In Japan ontmoette hij Adrian Galia in wiens companie hij vervolgens aan de slag ging. Samen met Adrian nam hij ook de “la enciclopedia audiovisual del baile” op
.


Na zijn terugkeer uit Japan verhuisde hij samen met Domingo Ortega naar Madrid. Daar werkte hij met artiesten zoals Alejandro Granados, Belén Maya en in de companie van Luisillo waarmee hij o.a. naar China en de Sovjet-Unie reisde.

In Madrid trad hij veelvuldig in Casa Patas op. In die tijd nam hij ook deel aan een CD-opname “Mi Carmen Flamenca” van de companie van María Serrano met o.a. Guadiana en Diego el Cigala.

David en Alfredo Lagos
David en Alfredo Lagos (deflamenco.com)


In Japan zag hij voor het eerst de companie van Cristina Hoyos optreden; zij vroeg hem om te zingen in haar voorstelling “Arsa y toma” waarmee hij zowel in Europa, Zuid-Amerika als de Verenigde Staten optrad..

David en Alfredo
David en Alfredo (Diario de Sevilla)
Tijdens de Bienal de Flamenco de Sevilla van 2002 trad hij ook op zowel als solo-zanger als in diverse dansvoorstellingen. Hij ontving de prijs “el Premio al Artista de Revelación” van de krant “el correo de Andalucía”.
Hij nam vervolgens deel aan diverse voorstellingen, o.a. van Joaquin Grilo (“De Noche”), Hiniesta Cortés (“Errante”), Israel en Pastora Galván (“Dos Hermanos”), Manuela Carrasco (“Así baila Sevilla”), Andres Marín (Trilogía) en Torombo (“Medea de Pilar Távora).


Als solo-zanger deed hij vele peñas, zomerfestivals en theaters in Spanje aan.

Hij werd bejubeld voor zijn optredens samen met Chocolate, Manuel Moneo, Tomás de Perrate, José de la Tomasa en bijv. Diego Amador tijdens het festival “Flamenco viene al sur”. Toch heeft hij het zingen voor dans zeker niet definitief achter zich gelaten.

 

 
Stukjes van zijn eerste CD "el espejo en que me miro"

 

In 2007 kreeg hij wederom een onderscheiding als beste zanger voor dans tijdens het flamencofestival in Jerez de la Frontera voor zijn aandeel in de show van Mercedes Ruiz “Juncá” waarvoor hij ook alle teksten zelf schreef.

In 2009 nam hij deel aan de voorstellingen “Pastora” van Pastora Galván, “Mi último secreto” van Mercedes Ruíz en “Cádiz de la Frontera” van Andrés Peña en diens vrouw Pilar Ogalla.

David en zijn echtgenote Melchora
David en zijn echtgenote Melchora (la voz digital)
Begin 2009 werd zijn eerste solo-CD “Espejos en que me miro” (in het verleden een soleá van Camarón) opgenomen in de Central Tarífa Studios en uitgebracht door de maatschappij “Flamenco World Music”. De wereldpremière vond plaats in het WMDC op 3 november 2009 in Rotterdam.

Zijn stem klinkt enigszins als die van “El Sevillano”: wat hoger dan we gebruikelijk horen in het hedendaagse flamenco; ik hoor hem graag zingen.


Het album wordt gedragen door zijn stem en de gitaar van zijn broer Alfredo zonder veel toegevoegde instrumenten (beetje percussie en contrabas) of effecten, wat als grote voordeel heeft dat ze samen ook live hetzelfde kunnen brengen. Vrijwel alle teksten heeft hij zelf geschreven; hij laat ze steeds horen aan zijn vrouw, Melchora Ortega die zelf ook flamencozangeres is, en als zij het o.k. vindt dan laat hij het daarbij.


Bij het nummer “Tangos de Arena” staan geen credits voor Miguel Poveda, hoewel de intro wel van hem is. In de volgende te drukken CD boekjes zal dat gecorrigeerd worden. De Alegría “Sal de Caí” is gezongen in de stijl van Chano Lobato. Hij kreeg complimenten vanuit Cádiz dat deze Alegría erg goed gezongen was….. voor iemand uit Jerez.


Zijn familie komt vanaf het platteland: van de veertien kinderen waar zijn moeder er een van was, waren alleen de laatste twee (incl. zijn moeder) geboren in Jerez.
Flamenco zoals zij het hadden geleerd kwam vanuit de radio en waren vooral de Fandangos en de cantes de Levante. Het lyrische flamenco. In Jerez zelf leerden ze de meer jondovormen en David is opgegroeid met de mix van deze twee richtingen in zijn omgeving.

david
David Lagos (Gente de Jerez)


Het heeft hem de zanger gemaakt die hij geworden is. In zijn solo CD zie je dat ook terug: hij eert zangers als Enrique Morente, La Paquera, Chacón en bijv. Camarón… Hij schrijft zelf zijn eigen teksten (bijv. van zijn CD) en schrijft ook teksten voor anderen. Soms komt het zelfs voor dat iemand met hem over een tekst praat omdat die erg aansprekend is en die ander is dan in de veronderstelling dat het een oude tekst is, terwijl David hem geschreven heeft… of dat mensen naar hem toekomen met de opmerking dat hij blijkbaar de teksten had gezongen van iemand anders (die ze als eerste zong), terwijl David de teksten geschreven had en inderdaad die andere ze als eerste gezongen had.

In de afgelopen tijd heeft hij o.a. voor Miguel Poveda, “Argentina”, Jesús Méndez en voor de CD van Londro geschreven. Hij is bezig zichzelf ook een plaatsje als schrijver te creëren.

 

David Lagos

 

In augustus 2014 won hij de belangrijkste prijs in het Internationaal Flamenco Festival Cante de las Minas, nl. de Lámpara Minera, in La Unión. Daarnaast won hij ook nog in 4 categorieën de prijs voor de beste vertolking: Alegrías, Seguiriyas, Malagueñas en Cartageneras.

Link naar de Facebookpagina van deze artiest
  Link naar de Myspacepagina van deze artiest    


CD:

2009: El espejo en que me miro

El espejo que me miro  

 

 
David en Alfredo Lagos treden op in het Palacio de Villavicencio in Jerez.

 

Overzicht van de optredens die ik live meegemaakt heb van David Lagos:

oktober 2002 Madrid -Madrid, Teatro Real
maart 2004 Jerez de la Frontera - Cádiz, Teatro Villamarta
augustus 2004 La Unión - Murcia, Festival Cante de las Minas
maart 2005 Jerez de la Frontera - Cádiz, Sala Compañía
maart 2006 Jerez de la Frontera - Cádiz, Sala Compañía
maart 2007 Jerez de la Frontera - Cádiz, Teatro Villamarta
maart 2007 Jerez de la Frontera - Cádiz, Sala Compañía
april 2009 Düsseldorf (D), Tanzhaus
november 2009 Utrecht (NL), RASA (solo)
maart 2010 Jerez de la Frontera - Cádiz, Palacio de Villavicencio (solo)
augustus 2010 La Unión - Murcia, Festival Cante de las Minas
maart 2011 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta / Isabel Bayón
maart 2011 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta / Mercedes Ruíz
februari 2012 Jerez – Cádiz, Sala Compañia / Mercedes Ruíz
februari 2013 Jerez – Cádiz, Sala Compañia / Angeles Gabaldón
februari 2013 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta / Isabel Bayón
februari 2014 Jerez – Cádiz, Sala Compañia / solo
februari 2015 Jerez – Cádiz,Teatro Villamarta / Israel Galván
februari 2015 Jerez – Cádiz,Teatro Villamarta / Mercedes Ruíz
februari 2016 Jerez de la Frontera - Cádiz, Sala Compañía, solo
februari 2016 Jerez de la Frontera - Cádiz, Sala Paúl, Alfredo Lagos
maart 2016 Jerez – Cádiz, Teatro Villamarta / Shoji Kojima
februari 2017 Jerez de la Frontera - Cádiz, Sala Paúl, Melchora Ortega
februari 2017 Jerez - Cádiz, Bodega Gonzalez Byass
maart 2019 Jerez – Cádiz,Teatro Villamarta / Mercedes Ruíz
   

 

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Link naar website David Lagos
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía