José Mercé
 Home
Home > Artistas > Zang > José Mercé
Websitelink
     
 

José Mercé

Artiestennaam:   José Mercé
Eigenlijke naam: José Soto Soto
Geboren: Op 19 april 1955 in de wijk Santiago in Jerez de la Frontera
Burgelijke staat: Gehuwd, ze hebben een zoon, Curro

 

José Mercé
José Mercé begeleid door Moraíto Chico (www.deflamenco.com)


José is de achterkleinzoon van de flamencozanger uit de 19e eeuw Francisco Valencia “Paco la Luz”; een specialist in seguiriya.
Hij is verder neef van Manuel Soto “el Sordera”, een van de grondleggers van de hedendaagse lokale flamenco uit Jerez en van “el Sernita”.
José Mercé
José Mercé (www.deflamenco.com)

José kreeg zijn bijnaam “Mercé” als gevolg van het feit dat hij als jongen lid was van het kerkkoor in Jerez van de Basiliek “de la Merced”.

Hij begon met zingen tijdens het wekelijks “flamencofestival” in de zomermaanden “Jueves Flamencos” in Jerez de la Frontera, georganiseerd door Manuel Morao.

In die tijd zong hij ook in het flamencotablao “La cueva del Pájaro Azul” in Cádiz samen met o.a. Rancapino en Juanito Villar.

Op zijn dertiende nam hij zijn eerste album op met producer Manuel Ríos Ruíz, “Cultura jonda 14. Bandera de Andalucía”. Het werd in Madrid opgenomen en hij besloot vervolgens om definitief in Madrid te blijven.

Hij ging zingen in het tablao “Torres Bermejas”. Zijn uitstekend compás / ritmegevoel maakte hem populair bij dansers om hem in hun voorstellingen te laten zingen.
Hij werkte o.a. met het “Trío Madrid”, bestaande uit Güito, Mario Maya en diens vrouw Carmen Mora.

Gedurende 10 jaar, tussen 1973 en 1983 zong hij in de companie van Antonio Gades waarmee hij over de halve wereld gereisd heeft.

Hij zong ook in 1981 in de film “Bodas de sangre” van Carlos Saura.

Na een paar maal bij het Spaanse Nationale Ballet gezongen te hebben ging hij solo-optredens verzorgen in culturele centra en m.n. natuurlijk in flamencopeñas en tijdens flamencofestivals.

Hij begon in die tijd ook, als docent, les te geven.

In 1986 won hij tijdens het “Concurso Nacional de Arte Flamenco” in Córdoba de prijzen “La Serneta” en “Niña de los Peines”.

Hij bleef een tijd als zanger werken in het tablao “Café de Chinitas” in Madrid.

Vervolgens zong hij in de film van Carlos Saura “Flamenco” in 1995.
José Mercé
José Mercé (www.deflamenco.com)


Hij ontvangt wel veel kritiek vanuit de flamencowereld. Hij ging in zijn carrière vanuit de flamencozang steeds meer in de richting van een soort van flamencopop-muziek. Dat werd en wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Ze zien hem dan ook vaker als iemand die veel CD’s verkoopt, maar dan niet meer als een echte flamencozanger, hoewel hij dat dus wel degelijk goed kan.
Vaak begint hij in zijn optredens ook met flamenco en gaande het optreden brengt hij steeds lichtere nummers ten gehore om nogal eens af te sluiten met een nummer als “aire” waarbij hij de microfoon richting publiek houdt die vervolgens de tekst mogen zingen; een gruwel voor flamencoliefhebbers.
Wel heeft hij op deze manier een breder publiek bereikt en m.n. jongeren spreekt hij daardoor aan; zij luisteren ook respectvol (of in ongeduld?) tijdens het begin van zijn optredens naar flamenco en komen los als hij zijn meer populaire werk zingt.
José Mercé
José Mercé (www.deflamenco.com)
Het enige gevaar is dat mensen die niet weten wat flamencomuziek is en naar zijn optreden komen, dat vaak wél aangekondigd staat als “flamenco”, de zaal verlaten met een onjuist beeld van flamencomuziek.

Het grote publiek bereikte hij in 1998 dankzij de samenwerking met Vicente Amigo met de CD “Del Amanecer”; een goed album dat meer dan alleen flamencomensen aansprak.

In 2000 maakte hij weer een kaskraker met zijn CD “Aire” waarin hij samenwerkte met de gitarist Moraíto Chico, die zijn vaste gitarist was geworden. In 3 dagen tijd werd de single “aire” zo vaak verkocht dat hij er een gouden plaat voor ontving; uiteindelijk werd het album dubbel platina. 

Hij bewerkte vervolgens steeds vaker ook blues of andere meer bekende nummers uit het verleden, vertaalde ze in het spaans en zette ze op zijn CD’s.

Zo zijn er voorbeelden als “what a wonderfull life” van Louis Armstrong door hem omgezet in “Qué bonito es vivir” en het nummer “Mammy blue” van les Pop Tops.

In 2002, in samenwerking met de producer Isidro Muñoz (jongste broer van Manolo Sanlúcar) maakte hij een iets meer flamenco-CD “Lío”.

Wel blijft hij ook voortgaan op de weg om m.n. zijn teksten te moderniseren; geen verwijzingen meer naar lang verstreken tijden, maar juist teksten die nieuw zijn en gebruikmakend van woorden uit de huidige tijd.
José Mercé
José Mercé (www.deflamenco.com)

Trouw aan zijn traditie om vrijwel iedere twee jaar een nieuwe CD te maken kwam in 2004 het album “Confí de fuá” uit, wederom onder leiding van Isidro Muñoz.

In 2005 nam de voetbalfan – van Real Madrid – een flamencoversie van het clublied van Real op, dat werd opgenomen in de documentaire over de voetbalclub Real Madrid “Real, la película”.

In 2006 vervolgde hij zijn weg met het album “Lo que no se da” geproduceerd door Paco Ortega.

In 2007 bracht hij een DVD uit “Lo mejor de Mercé”, een aardige documentaire waarin optredens en interviews verweven zitten.

In februari 2010 ontving hij de “Medalla de Andalucía” waarmee hij erkenning ontving voor zijn talent.
In datzelfde jaar kwam zijn 17e CD uit; “Ruído” met Isidro Muñoz weer als producent.


José Mercé zingt zijn hitnummer "Aire"

Dat niet iedereen gecharmeerd is van zijn vertolking van sommige Amerikaanse hits in een "Flamenco-achtige" stijl heeft er zelfs inmiddels toe geleid dat er een (weliswaar weinig bezochte-) Facebookpagina is opgericht tégen hem en tégen Pitingo, die - en dan nog veel extremer - hetzelfde doet.

   
Link naar de Myspacepagina van deze artiest
   


CD:

2012: Mi única llave

 

Mi unica llave  

2010: Ruído

 

Ruido  

 

2007: Grandes Éxitos

 

grandes éxitos  

 

2006: Lo que no se da

 

Lo que no se da  

2004: Confi de fuá
confi de fua  

 

2002: Lío

 

Lío  

 

2000: Aire

 

Aire  

 

1999: Caminos reales del cante


Caminos reales del cante  

 

1998: Del Amanecer

 

Del Amanecer  

 

1994: Desnudando el alma


Desnudando el alma  

 

1991: Hondas raíces


Hondas raíces  

1985: Verde junco

geen afbeelding  

 


DVD's waar hij aan meegewerkt heeft:

2002: Puro y Jondo

Puro y jondo  

2003: Lo mejor de José Mercé

Lo mejor  

 

Overzicht van de optredens die ik live meegemaakt heb van José Mercé:

Oktober 2002 Madrid – Madrid, Teatro Real
Augustus 2006 La Unión – Murcia, Festival Cante de las minas
Augustus 2007 La Unión – Murcia, Festival Cante de las minas
Augustus 2010 La Unión – Murcia, Festival Cante de las minas
Juli 2012 Lebrija - Sevilla, Festival La Caracolá
   

In september 2012 was er de mogelijkheid om digitaal een vraag te stellen aan José Mercé via de site van de omroep RTVE.es.

Ik vroeg hem hoe hij aankijkt tegen het fenomeen dat (hij) blues en flamenco met elkaar vermengd worden en niet iedereen daar even gelukkig mee is?

José Mercé:

"Mijn antwoord daarop is dat de flamencoroots moeten worden gerespecteerd, maar dat is ook het geval met de blues. De kracht van blues en jazz vermengd met flamenco, beide worden door en voor het volk uitgevoerd, is dat het de flamenco juist verrijkt. Bovendien ben ik voorstander van deze fusies, mits er geen gekke dingen mee worden gedaan. Dan heb ik het dus over een flamenco die voor iedereen toegankelijk is."

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Link naar website van José Mercé
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía