Voortgang van de site
 Home
Home > Dueño > Voortgang
 

Voortgang:

Het idee
Een hele langzame start
De eerste dingen doen
De eerste pagina's zijn klaar
Toch maar weer opnieuw beginnen
De site wordt groter
En groter
En wordt afgemaakt
Hij is er

 

2005: Het idee

April:
Er is geen goede nederlandstalige flamencosite, vind ik, en dat is jammer. Dus begin ik te denken aan het zelf opzetten van een dergelijke site. Ik doe stap 1 en registreer de naam voor een eigen site: www.flamenco-info.nl

Mei:         
Denken wat daarvoor allemaal gedaan moet worden / wat is ervoor nodig: veel lijstjes maken (dat hoort sowieso bij mij) en die steeds weer aanpassen… Ik maak een eerste (en bepaald niet de laatste-) opzet van de homepage. Ik stel tevens een eerste versie van een sitemap samen.

Juni:
Begonnen met een site voor mijn vriendin, om te oefenen. Dat gaat O.K., maar levert bepaald geen goede site op qua opmaak, althans niet naar mijn eigen smaak. Ik heb te weinig vrijheid van handelen met het gebruikte WYSIWYG-programma (What You See Is What You Get).

Juli-Augustus:
Contact opgenomen met Spaans-, Duits- en Engelstalige sites d.m.v. uitgebreide brieven / mails met als bedoeling; toestemming vragen om hun teksten en foto's te mogen gebruiken / kopieren / vertalen; van sommigen krijg ik uiteindelijk toestemming, van anderen uitdrukkelijk niet en daar houd ik mij dan ook aan.

Met de sites waar ik toestemming van krijg is meer dan voldoende content te waarborgen en m.n. nieuws; nu wordt het serieuzer, want de inhoud is natuurlijk het belangrijkste en ik kan die nu gaan samenstellen / vertalen. Een van de grootste sites geeft me toestemming om hun content te gebruiken, wenst me veel succes en plezier en geeft aan dat het erg veel werk is; zij hebben 6 (!) mensen aan het werk aan de site. Ik dacht toen nog "zes?".

De doorlooptijd van idee naar realisatie zal bij mij sowieso erg lang worden; een 40+-urige baan, vriendin en kids en daarnaast nog ergens de tijd vinden om aan een site te werken, zowel het maken van een site als het schrijven / vertalen van de inhoud....dit wordt een project dat ik niet binnen een jaar "rond" heb....

De eerste 4 versies van het ontwerp van de homepage

         1e versie                            2e versie                                 3e versie                    4e versie
                                 De eerste 4 versies van het ontwerp van de homepage....

September - December:
Continue info / links verzamelen. M.n. probeer ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk palos (stijlen) te verzamelen die ik in de toekomst wil gaan beschrijven.

Daarnaast verzamel ik voortdurend foto's vanaf sites die mij toestemming gegeven hebben en probeer ik sites te vinden van artiesten. Een aantal artiesten hebben een site zonder een link naar een andere site erop; de kans dat een andere site dus naar die artiestensite linkt is klein. Een zoekmachine als Google "crawlt" door het internet, om pagina's te indexeren, door de links te volgen. En als er geen links naar- of van een site gaan, dan vindt Google dus niks (tenzij je je actief aangemeld hebt).

Ik probeer voor mezelf duidelijk te krijgen wat ik allemaal op de site wil zetten qua onderwerpen; dat is en heleboel, ik probeer immers nogal “volledig” te zijn.
Ik vraag, en krijg veelal, nog meer toestemming om content van anderen te gebruiken / vertalen.


2006
:
Een hele langzame start

Januari:
Ik vind het wysiwyg programma dat ik gebruik om de site van mijn vriendin te maken en beheren, niet zo fijn en ga op zoek naar andere programma’s.

Februari - Maart:
Ik kom erachter dat Dreamweaver blijkbaar “alles” heeft.
Vraag info op voor Dreamweaver-opleiding ROC en ik meld me aan: opleiding start in september, de kosten bedragen € 300,-. Dreamweaver is blijkbaar te uitgebreid en te ingewikkeld om er “zomaar” mee te beginnen.

April:
Ik registreer opnieuw mijn – andere – sitenaam: na veel wikken en wegen en teleurstellingen opdoen van reeds in gebruik zijnde andere namen kies ik voor een leukere naam; “tomaquetoma.nl” en beëindig dus de registratie van de naam flamenco-info.nl.


Mijn "strandliteratuur" als we in Spanje waren

Mijn "strandliteratuur" als we in Spanje waren....


Mei-Augustus:
Ik verzamel links, artikelen, foto's en lees boeken (op het strand) in de rest van de maanden (Webdesign voor dummies, Websites maken voor dummies, Dreamweaver8 voor dummies, Dreamweaver 8, snelgids CSS, praktijkgids verbeter je website, etc.).
Daarnaast heb ik nu ook de foto's die ik op de homepage gebruik "geregeld". Toni Sciaroni heb ik betaald om de foto van Jacky Westerhof te mogen gebruiken. Wim te Brake is betaald om de foto van Juan Peñas te mogen gebruiken.

September:
De opleiding Dreamweaver start niet: te weinig aanmeldingen, waarschijnlijk alsnog in oktober na de herfstvakantie.

Oktober:
Opleiding start niet, te weinig aanmeldingen, waarschijnlijk in december.

December:
Opleiding start vanaf 19 december! Vervolgens blijkt de docent ziek te zijn (…), opleiding start vanaf januari 2007.2007:
De eerste dingen doen

Januari:
Opleiding Dreamweaver start: eindelijk!
De versies van de gewenste indeling van alleen al de homepage volgen elkaar op: vanaf versie 7 maak ik die in Microsoft Word...

De versies 5 tot en met 8 van het ontwerp van de homepage

              Versie 5                          Versie 6                  Versie 7                           Versie 8
                             De versies 5 tot en met 8 van het ontwerp van de homepage....


Februari:
Ik beëindig de registratie van de naam van de site (tomaquetoma.nl). Ik heb begrepen dat het beter door zoekmachines gevonden wordt als de inhoud zich weerspiegelt in de naam van de site en ga opnieuw nadenken over een naam.

Maart:
Opleiding klaar / gevolgd. Het programma Dreamweaver 8 (€ 330,- via Duitse site) gekocht.
Ik kies en registreer een nieuwe naam: “elflamenco.nl”. Inderdaad "flamenco.nl" is al lang vergeven en dat wist ik uiteraard. Daarnaast weet ik dat een aantal mensen zich vergissen in de spelling van het woord flamenco en nogal eens flamengo schrijven. Dus ik registreer gelijktijdig de naam www.elflamengo.nl en aangezien ik me niet alleen op Nederland richt maar op het hele Nederlandse taalgebied heb ik ook gelijk de domeinnamen www.elflamenco.be en www.elflamengo.be op mijn naam laten zetten.

Ik ben begonnen om de video's van YouTube te verzamelen, zodat die op mijn site kunnen geplaatst worden.

In plaats dat de realisatie van de site vordert en de verschijningsdatum nadert, krijg ik steeds nieuwe ideeën om de site uit te breiden en schuif daarmee die datum weer verder weg......

April-Juni:
Voorzichtig begin ik met de opzet site. Ik wil een paar dingen doen, voordat ik aan de inhoud toe kom.
1. Navigatie
Ik wil een dropdownmenu. Na veel vragen en informeren uiteindelijk via internet Java-script programmaatje aangekocht: en dat gaat goed. Het betreft een aankoop via Usingit.com. Het programma heet “webdesigners toolkit, Javascript menubuilder titanium”. Er zitten in de toolkit die je koopt, nog 60 andere scripts, die ik in de toekomst misschien nog wel eens ga gebruiken (€ 75,-).

Mijn idee om tot een bepaalde navigatie te komen is gestart door gebruik te maken van de tabbladen die ik vond in een lege klapper. Het is uiteindelijk iets anders geworden, maar daar begon de eerste opzet.

dropdownmenu m.b.v. tabbladen...


2. De homepage.
Ik wil graag een uitgebreide tabel gebruiken. Na knutselwerk tabel gemaakt, “heb iets” tegen layers (geen idee wat: misschien "te nieuw" voor mij….?). Inmiddels is het mij duidelijk dat de site het van zijn inhoud moet gaan hebben en niet van de opmaak; ik leg me erbij neer dat ik een hobbyist / amateur ben.

Maar het belangrijkste is: IK HEB MIJN EERSTE PAGINA "KLAAR"! (21 april 2007). Althans ik heb een banner, een dropdownmenu, een aantal links en de indeling van de pagina klaar. Aangezien het de eerste pagina van mijn site is, de homepage, en ik vooral bezig wil zijn in de toekomst met flamenconieuws, staat er inhoudelijk vrij weinig op. Alleen na een paar weken een aantal links naar vervolgpagina's (biografieën van een beperkt aantal artiesten).

3. Foto’s presenteren.
Ik moet een mooie manier hebben om foto’s te kunnen gaan presenteren.
Na overleg, lezen en sites bekijken kies ik ervoor om Photoshop Lightroom (€ 195,- introductieprijs) te kopen; die is net uit. Maar ik ken mezelf: of ik dat programma ook ga gebruiken......? We'll see.

4.Foto's bewerken
Ik moet foto’s gaan bewerken, maar vooral moet ik banners gaan maken.
Ik koop Photoshop Elements (€ 75,-) en probeer dat programma te snappen / leren. Ik begin dus met het maken van banners. Ik heb nog even gedacht aan het programma "photoshop", maar als ik de prijs daarvan zie, schrik ik toch wel heel erg; iets meer dan € 1.000,-. Hoe kunnen computertijdschriften nu aan hun publiek gaan uitleggen hoe je photoshop kunt gebruiken met de wetenschap dat voor die prijs waarschijnlijk het vrijwel niemand koopt? Inderdaad; de meeste mensen zullen het illegaal downloaden van internet en dat vind ik geen optie; dat gaat tegen mijn principes in.

5. Lijst maken van alle te bouwen pagina's
Ik heb duidelijk dat ik tenminste 160 pagina’s “klaar” moet hebben voordat ik de site zou kunnen      gaan publiceren, want zoveel links zijn er vanuit het te bouwen dropdownmenu. Ik heb er maar een lijst van gemaakt: fijn om af te strepen wat ik gedaan heb (en mezelf kennende, om er nog meer aan toe te voegen wat ik nog wil gaan doen).

Ook deze boeken heb ik mee naar het Spaanse strand gesleept en menig uurtje mee doorgebracht

Ook deze boeken heb ik mee naar het Spaanse strand gesleept en menig uurtje mee doorgebracht..

Juli-Augustus:
We zijn weer in Spanje geweest (zonder laptop). We zijn van noord-west (Santiago de Compostela / Salamanca) naar zuidoost (via Sevilla naar Murcia) getrokken, waar we onze vakantie beëindigd hebben zoals we dat jaarlijks doen: met een bezoek aan het Flamencofestival "Cante de las Minas" in La Union.     
Ik lees wederom boeken op het strand in Spanje en in de rest van de maanden (opnieuw Dreamweaver8 voor dummies, en het handboek dreamweaver8, “Website usability”, etc.): ik begin “los te laten” dat ik gelijk een perfecte site moet publiceren…

September-Oktober:
Ik heb de opzet / indeling van mijn homepage klaar, weet wat er op moet komen, welke links etc. en maak ondertussen steeds meer banners voor de diverse pagina’s klaar; het hoeven er gelukkig geen 160 verschillende te zijn, een aantal kan ik op meerdere pagina’s gebruiken… maar niet veel.

Dropdownmenu nu ook helemaal klaar: maar het weigert werking…. contact gezocht met helpdesk en problemen opgelost (je moet blijkbaar geen koppeltekens, vraagtekens en andere tekens in de tekst zetten: daar kan het programma slecht mee uit de voeten…).

Ik begin met de eerste pagina’s in hun “definitieve vorm” op te maken: eindelijk, de site begint "zichtbaar" te worden…

Ik realiseer me dat als ik 1 pagina waarheen gelinkt wordt per werkdag maak, ik iets minder dan een jaar verder ben voordat er kan worden gepubliceerd.Maar gezien het feit dat dat wel een erg optimistische inschatting is (ik nl. maak geen pagina per werkdag), stel ik vanaf nu een deadline om me op 1 januari 2009 te richten als eerste publicatiedatum: bijna 4 jaar na het eerste idee (!), dat had ik echt niet verwacht toen ik in april 2005 het idee kreeg en in april 2007 de eerste pagina klaar had…. En dat is maar goed ook, anders was ik er wellicht nooit aan begonnen.


En de versies 9 en 10 van de homepage

En de versies 9 en 10 van de homepage...

November - December :
Ik heb een `dip` in mijn activiteiten. Hoewel ik vaak 's avonds doorwerk (dat is in mijn werk tegenwoordig bijna normaal te noemen) heb ik de laatste tijd weinig zin om daarna nog aan de site te gaan werken. Steeds als ik achter de p.c. kruip en mijn werk, mijn mail en het nieuws van de dag doorgeakkerd heb, stop ik, ga me douchen en kruip op de bank.

Verder heb ik eind december een laptop gekocht en werd daarbij door mijn "vrienden" van Microsoft én Adobe wel gedwongen om er een te nemen tégen de stroom in: met Windows XP geinstalleerd, in plaats van Windows Vista. Onder Vista, lees ik op internet, werkt zowel Photoshop Elements 5 als Macromedia Dreamweaver 8 niet goed. Als je dan de site van Adobe bezoekt om te kijken wanneer ze de software (gaan) aanpassen en voor de huidige eigenaren een gratis upgrade ter beschikking stellen, loop je tegen arrogantie aan.... Nee, ze gaan daar niets voor regelen: koop maar Photoshop Elements 6 (upgrade € 80,-, volledige versie € 100,-) en Dreamweaver CS3 (upgrade € 300,- en volledig versie
€ 570,-): die zijn er wel voor aangepast!
Gelukkig wordt XP nog een aantal jaren ondersteund, dus de beslissing is snel gevallen: ik koop bij Dell (die gelukkig ook tegen de stroom in, geëist hebben dat ze XP nog een tijdje mogen voorinstalleren op te verkopen pc's) een laptop met Windows XP en neem via een aanbieding van Phonehouse een internetabonnement met onbeperkt download (fair use) en een snelheid van 384 Kb. Niet erg snel, maar dat vraag ik ook niet: voor € 29,95 per maand heb ik dus nu overal internet bij me.
Daarnaast nog voor € 80,- een Logitech draadloos notebookstandaard Alto met draadloos toetsenbord gekocht; dat werkt een stuk prettiger dan op het toetsenbord van de laptop zelf te werken.

Verder kom ik erachter dat een heleboel filmpjes waarvan ik de links naar YouTube zolang genoteerd heb in een Worddocument, alweer van de site gehaald zijn: Copyrightclaims vliegen Youtube blijkbaar om de oren. Tja, ook ik wil geen copyright schenden......, wel jammer van de tijd die ik erin gestoken had.


2008:
De eerste pagina's zijn klaar

Januari - februari:
Dit jaar zou het toch moeten gaan gebeuren! De site moet (af-?)gemaakt gaan worden; een strak schema is daarvoor nodig. Dat maak ik niet, want daar hou ik me toch niet aan.

Ik gebruik de laptop om daadwerkelijk mijn site op te plaatsen. Die kan ik tenminste overal meenemen en gebruiken. Ik heb 15 pagina's "af". Echter; steeds bedenk ik weer dat er aanvullingen moeten komen op die bladzijden, of vind ik weer een "handiger" systeem uit om mijn foto's vindbaar op te slaan.
Dus sommige zaken sla ik wel 5 maal, steeds weer op een andere plek, op.
Ik realiseer me dat ik ook toestemming dien te krijgen om het door mij gebruikte lettertype (Bleeding Cowboys) in de banner te mogen gebruiken. Ik zoek de rechthebbende op en mail Guillaume Séguin, een Canadees uit Ottawa die dit lettertype heeft gemaakt. Al snel, op 23 februari 2008, krijg ik een bericht terug: geen probleem, ik mag het - gratis - gebruiken.

Laptop


Maart:
We beginnen de maand goed: weekje naar het Flamencofestival van Jerez. Dat is dan alweer de 7e maal dat we gaan. Overdag neem ik maar dansles (Iniciacion of Basico niveau) zodat ik iets te doen heb, want Jerez is dan wel het grootste dorp van Spanje, maar het blijft een dorp....

Mijn eerste certificaat; workshop van Angelita Gómez
certificaat van deelname aan de workshop
van Angelita Gómez in 2002
Certificaat van de workshop bij Javier Latorre
certificaat van deelname aan de  workshop
van Javier Latorre in 2006

Ik ga eigenlijk om de stortvloed aan optredens te kunnen zien in zo'n korte tijd: heerlijk, even helemaal ondergedompeld te worden in flamenco. En kwalitatief goede voorstellingen, uitzonderingen daargelaten en dan zijn ze wellicht wel goed, maar niet mijn smaak.

Voor de keuze van de danscursus loop ik steeds een rijtje aan vereisten af: basico of iniciacion, meestal Alegrias of Tangos, alleen lessen die rond 13:00 uur beginnen (uitslapen, les, douchen, eten en rustig naar de avondvoorstellingen toe) en ieder jaar een andere docent(e). Tot nu toe lukt dat nog steeds.
Ik heb de afgelopen jaren les gehad van Angelita Gomez (2002, Buleria de Jerez), Juan Antonio Tejero (2003, Tangos), María José Franco (2004, Alegrias), Andres Peña (2005, Tangos), Javier Latorre (2006, Alegrias), Angel Muñoz (2007, Tangos) en dit jaar Alicia Marquéz (2008, Tangos).
Certifivcaat van Amor de Dios
Typisch Spaans: je krijgt na afloop ook een bewijs van deelname... Daar zijn ze in Spanje gek op. Diploma's, stempels en officiële certificaten. Hebben ze enige waarde? Nee, nope, niks, nada, helemaal niet, maar het zijn grappige aandenkens.
Het is een beetje vergelijkbaar met de mening van velen dat bijv. Amor de Dios in Madrid een flamencodansschool is: helaas, dat is ze niet!
Amor de Dios is een organisatie - eigendom van Carmen Cortés (echtgenote van de flamencogitarist Gerardo Nuñez) en haar zus - die dansstudios verhuren aan docenten zoals Güito, Manolete, La Tati etc.
Die geven vervolgens op eigen verantwoordelijkheid hun lessen daar (je betaalt ook bij ieder docent een andere prijs voor de les en je rekent bij de docent zelf cash af) en je verkrijgt er geen enkele kwalificatie mee.
Wel geeft de organisatie een bewijs van deelname af als je daar belang aan hecht. Maar O.K., ze varen wel bij het misverstand dat bij menigeen leeft en het maakt verder ook niet uit, je krijgt de gevraagde danslessen; en daar kwam je voor. En als je dan thuis ook nog eens kunt bewijzen dat je aan de lessen hebt deelgenomen (want meer bewijs dan dat krijg je niet; geen waardering, geen cijfers, geen goed of voldoende, niets van dat alles; alleen een bewijs van deelname); wat wil een mens nog meer?

Verder kwam ik Marlies Janssen tegen. Nadat ik haar verteld had met een website bezig te zijn vertelde ze dat ze een flamencoboek wilde gaan schrijven. Leuk; er zijn weinig Nederlandstalige flamencoboeken. Als ik de tijd had zou ik het zelf doen (zonder kennis van zaken...?), maar financieel zal je er wel fors bij inschieten: een te kleine markt, lijkt mij. Eerst maar eens richten op mijn site. Kijken wie het eerst klaar er mee is: ik ben een man, het leven is een wedstrijd, he.. haha.

Verder maakte ik de "definitieve versie" van de homepage: versie nr. 11; de versie die je ziet bij het openen van de site.

April - juni:
De dip heeft toegeslagen: juist nu ik e.e.a. op de rit heb zou ik "meters" kunnen en moeten maken........ helaas, ik heb de puf even niet meer. Uiteraard geef ik daaraan toe (het is immers een hobby) en besluit weer verder te gaan als ik er de energie voor heb.....dat blijkt dus pas weer in juli te zijn. Op het werk is het een erg drukke periode geweest, dat heeft in ieder geval behoorlijk meegespeeld.

Juli - augustus:
We zijn wederom in Spanje geweest en nee, ik heb de laptop niet meegenomen.....
We zijn van noord (Oviedo - Gijon) via "midden" (Madrid - Cordoba) naar zuidoost (Murcia) getrokken, waar we onze vakantie geëindigd hebben zoals we dat jaarlijks doen: met een bezoek aan het Flamencofestival "Cante de las Minas" in La Union.
Op het strand weer de nodige boeken gelezen, waaronder - in het kader van het bouwen van de site - "webanalytics voor dummies": interessant.

Grappig: ik koop een flamencoboek "Breve enciclopedia del flamenco" in La Union en vind daar een foto in terug die ikzelf gemaakt heb (van Sara Baras tijdens het festival in datzelfde La Union in 2003)!
Omdat ik toen een nieuwe digitale camera had en daar nog niet goed mee kon omgaan, stond er in de originele foto de tijd van de opname. Ze hebben zelfs niet de moeite genomen om dàt weg te halen...
Bij thuiskomst de uitgever aangeschreven - want die claimde dat alle rechten van de foto's bij IBSA lagen - dat ik geen geld hoef, het een hele eer vind een foto door mij genomen terug te vinden in een spaans flamencoboek (hoewel het kwalitatief bepaald geen goede foto was), ook de plaats aangegeven waar ze de foto van het internet geplukt hebben en gevraagd of ze bij de evt. 2e en volgende druk mijn naam erbij willen zetten. Nooit meer iets van gehoord. Ook niet na een tweede mail. Ach ja, mijn ego is genoeg gestreeld door de publicatie....

versie 11 van de homepage, het boek waarin een door mij gemaakte foto werd opgenomen en het "dummies" boek dat ik op het strand las

Versie 11 v.d. homepage, het boek met op blz. 174 de bedoelde foto en een gelezen strandboek

September - november:
Inmiddels me alweer aangemeld voor de danscursus in maart 2009 in Jerez; dat kan vanaf 1 september.
Ik heb mijn afwegingen weer gemaakt, maar die "passen" dit jaar niet goed. I.v.m. de studie van mijn vriendin moeten we op 6 maart terug komen: dus wordt de keuze gemaakt om de eerste week deel te nemen. We vertrekken op 27 februari en komen dus op 6 maart terug. Voor de keuze van de danscursus liep ik steeds een rijtje aan vereisten af: basico of iniciacion, meestal Alegrias of Tangos, alleen lessen die rond 13:00 uur beginnen en ieder jaar een andere docent(e). Dat gaat dit jaar niet lukken. Keuze is gevallen op Martinete (ik hou wel van voetenwerk), niveau basico en als docent Angel Munoz (2e maal).

Welke voorstellingen we gaan zien (want daar ga ik eigenlijk voor) is pas ergens in december bekend; dus op grond daarvan kun je nooit de week waarin je gaat kiezen.

Ik ben nu wel 3 avonden per week, 3 uurtjes per avond, aan de site aan het werken. Vooral het maken van de banners - wat ik overigens leuk vind om te doen - kost veel tijd: gewenste foto's erbij zoeken, bewerken, bij elkaar plaatsen en de banner samenstellen, etc.

Het gaat vooruit, maar zodanig langzaam dat ik inmiddels tot het besef gekomen ben dat publicatie in 2008 ècht niet zal gaan gebeuren: dat wordt op z'n vroegst ergens in 2010. Ach: the fun voor mij zit in het maken en ik ben pas 3,5 jaar met denken en doen bezig.....
Verder Annemiek Rooijmans betaald om de foto van Theo Janssen te kunnen gebruiken op de homepage.

December:
Alweer het einde van 2008. Ik had een paar foutjes gemaakt in mijn site... Ik kwam erachter dat soms mijn tekst versprong als ik het bekeek in een andere browser (ik had Internet Exporer 8, Opera, Apple Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome op mijn laptop geïnstalleerd).
Dus: helemaal opnieuw beginnen en maar gelijk een aantal aanpassingen daarbij verwerkt.

Een achtergrondtegel gemaakt en geplaatst met schuin "el flamenco".
Daarnaast gebruik ik vanaf nu het linkerrijtje aan links en de links onderaan de pagina's als een "bibliotheek-item". Dat gaat me straks veel tijd schelen, mocht ik aanpassingen willen doorvoeren: éénmaal aanpassen en vervolgens wordt het automatisch binnen de hele site bijgewerkt. Zal wel nog tot diep in januari bezig zijn met het opnieuw vullen van de aangepaste pagina's.

Uiteraard weer de afgelopen tijd een paar boeken doorgelezen (misschien zou ik minder moeten lezen, en meer tijd aan mijn site besteden...?): het blijft me boeien om ook meer over achtergronden te weten te komen; leuk.

Fotoshop klassiekers, verbeter je website en resultaatgerichte zoekmachine optimalisatie2009: Toch maar weer opnieuw beginnen

Januari - februari:
Ik ben het jaar maar goed begonnen, ik was nl. vergeten de kaartjes voor de voorstellingen in de eerste week van het flamencofestival in Jerez te boeken: dus vandaag, de eerste januari 2009, maar allemaal via internet gekocht. Het zijn 17 voorstellingen geworden (van de 19 die er zijn in de eerste 7 dagen), sommige wil ik niet zien en door omstandigheden moeten we een dag eerder terug naar Nederland vliegen.
Verder ben ik nog steeds bezig de oude fouten uit de reeds opgemaakte pagina's te halen en opnieuw in de site te zetten. Dat gaat veel langzamer dan ik verwacht had. Ach ja, niemand wacht op de site...

Maart:
De favicon. Het is de getekende afbeelding / het icoon die / dat je vaak voor de naam van de site in de adresbalk ziet staan en die je ook ziet als je een site als favoriet opslaat. Zo zie je een grote "G" staan voor de naam "Google" of een grote "W" bij Wikipedia. Het exemplaar dat ik gemaakt heb wilde maar niet "verschijnen" als ik de testversie van de site bekeek. Een collega wist me de oplossing aan de hand te doen: bedankt nog daarvoor, Henk!

We zijn deze maand in Jerez geweest en daar kreeg ik op de eerste dag gelijk last van mijn knieblessure die ik al gevoeld had tijdens het zaalvoetbal de afgelopen weken. Dus ben ik met de danscursus gestopt en overgegaan naar een klap (palmas)-cursus, en dat viel niet tegen: leuk! Ik realiseerde me toen opeens dat palmas heel wat serieuzer is dan dat ik gedacht had.

Ook een paar mooie voorstellingen gezien waarbij Maria Pagès volledig aan mijn - hoge - verwachtingen voldeed, en Javier Baron mij verbaasde door een hele leuke voorstelling neer te zetten: en dat had ik nu juist weer niet verwacht. Daarnaast een mooie gevarieerde voorstelling gezien van Juan Diego: veel zang en dans erbij. Ook het niet versterkte zangrecital van Rocio Marquez was een onverwachte treffer: wat kan die meid mooi zingen!


April:

Deze maand ben ik begonnen aan de "Canon Flamencobegrippen". Een lijst van begrippen waarvan ik denk dat het handig is als iedereen die in flamenco geïnteresseerd is weet wat ze betekenen (en vooral ikzelf). En dan blijkt dat het samenstellen van een lijst van begrippen één ding is (kiezen), maar het maken van een goede omschrijving bepaald niet altijd meevalt (en in een aantal gevallen waarschijnlijk ook niet goed gelukt is)!
Ik leer er zelf in ieder geval erg veel van door het uitzoekwerk. Kost veel tijd, maar is leuk en in ieder geval voor mezelf interessant.

Canon Flamenco

Mei:
Het omschrijven van de begrippen die in de canon staan is leuk om te doen, voor een tijdje... Had er even genoeg van. Ik heb er nu 28 van de beoogde 50 gemaakt en ben dus over de helft. Vervolgens overgestapt naar de canon die over artiesten gaat. Erg leuk om te doen; namen gaan opeens leven. Een biografie lezen (en met mijn slechte geheugen weer vergeten) is één ding, maar door het samenstellen ervan gaat de artiest veel méér leven.
Dat kost echter wel nog veel meer tijd dan het omschrijven van de canon-begrippen waar ik even me gestopt was.
Ook merk ik hoe moeilijk het is om te kiezen welke artiesten je in de canon plaatst, en welke niet. Maar ja, het is uiteraard een arbitraire lijst en in dit geval ook nog eens een persoonlijke keuze.

Juni:
Inmiddels heb ik nu van 17 zangers een korte biografie gemaakt.
Voor de canon heb ik me beperkt tot 17 zangers die van grote invloed geweest zijn en die overleden zijn. Inmiddels ook van 4 gitaristen een korte biografie gemaakt.

Juli - September:
We zijn weer naar Spanje geweest.
Na de landing in Santander, via Baskenland (Bilbao, Vitoria, Burgos), naar het zuiden afgezakt en de vakantie afgesloten met het jaarlijkse flamencofestival "Cante de la Minas" in La Unión. Goed als vanouds was Arcángel en een positieve verrassing was Guillermo Cano; hij zong erg goed, we hadden hem nog nooit live horen zingen.
Het festival begon met een optreden van Niña Pastori; voor mij geen succes. Ik wil niet naar hockey (spaanse popmuziek) luisteren als ik een voetbaltoernooi bezoek (flamencofestival). Ze begon gelukkig wel met flamenco, maar ging daarna al snel over op haar populaire repertoire; ik had het kunnen weten.... Ook de optredens van Vicente Amigo en Argentina vond ik goed. Capullo viel iets tegen (veel "schreeuwen" in zijn zang) en Rafael Amargo zijn dans bevalt me helemaal niet. Bewegingen die hij niet af maakt, zijn voetenwerk is rommelig en onnauwkeurig en ik krijg er weinig flamencogevoel bij. Een soliste van zijn compagnie vond ik beter dansen dan Amargo zelf.

Aan de site heb ik in juli, augustus en september helemaal niets gedaan; even afstand nemen, om er in oktober weer mee verder te gaan; er is geen deadline, dus who cares....?

Oktober:
Ik las dat er een gratis (!) cursus Dreamweaver wordt gegeven door HCC (Hobby Computer Club). Nou, een herhaling komt altijd van pas. Eén avond per maand is wel een erg rustig tempo, maar ik klaag niet.
Bij de eerste avond bleek dat er voldoende belangstelling was en dat de cursus gegeven werd m.b.v. Adobe CS4. In dat pakket zitten een heleboel programma's (o.a. Adobe Photoshop, Fireworks, Flash, Acrobat, etc), waaronder dus ook Dreamweaver CS4.
Oeps: dat bleek al snel een wel heel erg duur grapje te worden (om CS4 te kopen; +/- € 2.000,-...). Via de leerlingenlicentie van mijn zoon kostte de set € 270,-. Maar ja, ben ik een leerling of maak ik iets voor mijn zoon...? Gelukkig wilde mijn vriendin een nieuwe site en via haar werk kon ze het Adobe Webpremium CS4 pakket erg goedkoop krijgen (héél erg goedkoop: met een "medewerkerslicentie": € 27,50..... neen, de komma staat niet verkeerd). Dus aldaar aangeschaft en nu kan ik het programma zowel voor haar site als voor die van mij gebruiken.

Adobe CS4

November:
Ik realiseer me dat je niet alleen door gebruik te maken van het dropdownmenu (javascript) door mijn site moet kunnen navigeren, maar dat dat ook moet kunnen via "tussenpagina's" waarop de links naar de diverse pagina's staan. Op die manier kun je met de Tab-toets (en "enteren") ook navigeren. Er zijn nl. mensen die javascript niet willen laten draaien op hun pc.
O.K., "even" een paar pagina's er alsnog tussen gaan zetten... Het aantal pagina's neemt toe; op dit moment heb ik 80 pagina's min of meer "klaar". Daarnaast nog wel meer pagina's gemaakt (menu, opmaak, banner), maar moet ik wel nog een heleboel werk verrichten om de teksten te verzinnen / vertalen / opzoeken.

December:
Ik heb nu een aantal tussenpagina's gemaakt.
Eveneens een pagina gemaakt met daarop alle flamencoboeken die ik bezit, incl. afdruk van de omslag en wat aanvullende info erbij.
Verder begonnen aan de pagina waarop de CD-hoesjes van mijn flamenco-CD's staan. Heb ik ooit besloten om daar een pagina aan te weiden, maar dat is nogal veel werk.... CD-covers opzoeken of inscannen, juiste grootte maken, etc.

 


2010: De site wordt groter

Januari:
Weer een jaar verder; website is nog lang niet in de buurt van "klaar" maar dat boeit niet zo; het maken blijft leuk werk, ook al heb ik weinig tijd. Ik ben nog steeds bezig met de CD-hoesjes en dat zal nog wel even duren (steeds hoesje inscannen, grootte aanpassen, gegevens verzamelen en in de site zetten).

Februari:
Inmiddels ook weer - ter afwisseling, want het is redelijk geestdodend om de CD's "er in" te zetten - aan de gang gegaan met de Canon Flamenco; dat is leuker werk.
Ik ben gestopt met de gratis cursus Dreamweaver. De uitleg was een drama, de docenten (een vrouw en een man) goedwillend maar erg amateuristisch. Van de vrouw had ik in ieder geval nog de indruk dat ze haar zaken voorbereid had, maar de man was een regelrechte chaoot. Brak ook in tijdens de uitleg van de vrouw om iets totaal anders aan de studenten te vragen, etc. Kortom: de cursus kostte niets en dat was die ook waard. Dan kan ik mijn tijd beter gebruiken.

Maart:
Weer een weekje in Jerez geweest bij het flamencofestival. Zoals jaarlijks was het weer erg leuk.
David Moran "el gamba"
David Moran "El Gamba"
(www.jerez.es)
Mooie voorstellingen gezien en de cursus "palmas" voor gevorderden gedaan bij Davi "El Gamba"; ik heb geen zin meer in danscursussen. Misschien doe ik volgend jaar wel helemaal geen cursus meer: ik kom immers voor de overvloed aan voorstellingen.
Het is momenteel idioot druk op het werk. Dat is niet erg, maar zorgt er wel voor dat ik 's avonds - nadat ik 10 km gerend heb - geen puf meer heb om nog aan de site te werken. Dat zou wel eens een heel tijdje kunnen gaan duren. Nou ja, that's life.

April - juli:
"Voorspelling" uitgekomen: de afgelopen maanden helemaal niets aan mijn site gedaan. Te moe, erg druk overdag en misschien begin ik ook meer last van te krijgen van het feit dat ik gewoon geen 18 meer ben maar 48...
Nu de vakantieperiode aanbreekt verwacht ik wel weer sitedingetjes te gaan oppakken. Ik zie de uitkomst uiteindelijk voor me: een site ergens in 2015 gepubliceerd met de technologie en een uiterlijk van 2005. Of nee: laat ik wel ambitieus blijven: 2013 is het "Jaar van de Flamenco" in Jerez de la Frontera. Dat zou een mooi moment zijn om "in de lucht" te gaan. Dan heb ik dus nu nog 29 maanden de tijd. Moet kunnen...

Augustus:
Op vakantie geweest; waar anders dan in Spanje...
We zijn wederom van noord- naar zuid Spanje gereden met een huurauto, na landing in Santander. Via San Sebastian (erg mooie stad waar we toevallig ook nog Youp van 't Hek tegenkwamen, die op dat moment bijna een vrouw per ongeluk ondersteboven liep waardoor hij mijn aandacht trok), Pamplona, Huesca (waar we een voorstelling in de arena konden bijwonen van een favoriete artiest van mijn vriendin: Joaquin Sabina), Lérida, Zaragoza, Tarragona, Turuel, etc. naar Murcia waar we in La Union het flamencofestival bijwoonden.
Tot vorig jaar was La Union nog "ciudad minera" (mijnwerkersstad), maar vanaf dit jaar - waarschijnlijk ook ter ere van de 50e editie van het flamencofestival Cante de las minas - "ciudad minera y flamenca"...

We liepen Arcangel, zijn vrouw en kind nog tegen het lijf (zie foto hier rechtsonder) die kwamen kijken naar het optreden van Enrique Morente die week.

Een heerlijke vakantie weer. In flamenco- en aanverwante zaken - land gebeurde er weer vanalles. Uiteraard niet allemaal even belangrijk.... haha: Estrella Morente heeft haar rijbewijs behaald op 4 augustus (vertelde papa Enrique tijdens een radio-interview), in La Union werd een straat vernoemd naar Miguel Poveda en in Catalonië werd het stierenvechten verboden ingaande 1 januari 2012. Ik verwacht dat een aantal andere gebieden zullen volgen zoals Baskenland en Asturias en wellicht nog wel meer plekken in het noorden van Spanje. In Madrid en in Andalucía zie ik het nooit verdwijnen. Dus dan blijf ik daar wel kijken (waarmee jullie gelijk mijn, politiek niet correcte, mening weten over het het stierenvechten; ik mag het graag zien).

Vakntie 2010
Joaquin Sabina in Huesca, La Unión en een familiefoto van Arcangel.

Op het pleintje voor de mercado antiguo in La Union liepen we Carlos Saura bijna onderuit; zo kom je nog eens iemand tegen. In de twee weken vakantie die mij nog resten ga ik nu toch weer met nieuwe energie aan de website werken; ¡voy!

September:
De zomervakantie is weer voorbij en ik heb toch wel weer een aantal biografieën kunnen maken van flamencozangers. Behoorlijk uitzoekwerkje. Zeker als er bijv. iemand in plaat uitbrengt in de jaren 60 en dan vervolgens besluit om die in de jaren 80 opnieuw, maar dan op CD, uit te brengen en vervolgens ook nog de CD een andere titel geeft dan de originele LP. Voordat je daar achter bent....
Desalniettemin vind ik het nog steeds een leuke bezigheid.

Verder hebben we weer geboekt om in februari / maart 2011 naar het flamencofestival in Jerez te gaan, en we gaan dit jaar zelfs beide weken. Het werk (van mijn vriendin) maakt het nu wèl een keer mogelijk: mooi!
Ik heb besloten om alleen voor de voorstellingen te gaan: dus geen cursus in 2011; de teller blijft dus op 9 workshops in de afgelopen 9 jaren steken, waarvan 7 dans- en 2 palmasworkshops.

Oktober:
Deze maand aardig wat biografieën kunnen samenstellen; eerste lichting van "de zangers" heb ik nu afgerond (totaal 30 stuks) en vervolgens begonnen met "de danser(essen)s"; daar heb ik er nu ook alweer 13 van klaar.

Ik ben ook aan het kijken naar een nieuw fototoestel. Ik kan soms flamencofoto's maken (behalve tijdens het flamencofestival in Jerez; daar zijn ze fel op fotografen die niet geaccrediteerd zijn; en zelfs de geaccrediteerden hebben het niet makkelijk), dus waarom niet. Ik heb inmiddels wel de ervaring dat het moeilijk is om een scherpe foto te maken van een danseres - en soms zelfs een zanger - op het podium vanuit de zaal; ze bewegen veel en de belichting is vaak (te) weinig. Maar ja, that's life.
Mijn nieuwe toestel moet aan enige vereisten voldoen; klein, dun (zonder problemen in mijn broekzaak zitten), +/- 10 MP, +/- 10 maal optische zoom, als het enigzins kan redelijke foto's kunnen maken bij weinig licht en een prijs van rond de € 300,- max. Ik zal binnenkort wel eens gaan zoeken.

Fotocameras
Sony DCS-T100 (l) eruit en ik verwelkom de Sony DSC-HX5V (r)

November-December:
Ik ben weer een stukje verder gekomen: ik heb nu - per 31 december - inmiddels in totaal 70 korte biografieën klaar (van de minstens 100 die ik bij "aanvang van de site" klaar wil hebben) en heb zowaar een fototoestel gevonden dat aan mijn vereisten voldoet (denk- en hoop ik; de praktijk zal het moeten gaan uitwijzen; een Sony DSC-HX5V; 10.2 MP, 10x optische zoom, redelijk dun (past in mijn broekzak) en kost € 245,-. Ze maken er zelfs reclame mee dat hij goed functioneert bij weinig licht! Mooi, kan ik mijn oude toestel, Sony DSC-T100 weer doorgeven aan een van mijn 2 zonen.

2011: En groter

Januari:
Nou, als het - inmiddels meerdere malen aangepaste - voornemen realiteit gaat worden verschijnt de site op 1 januari 2013 "in de lucht"; toevallig het begin van "het internationale jaar van de flamenco" in Jerez.... Dus ik heb nu nog 24 maanden de tijd. Beetje druk erop zetten helpt meestal in de voortgang. Inmiddels heb ik eind januari 85 biografieën klaar.

Februari:
Ik heb een globale lijst gemaakt van alle pagina's die ik nog moet maken. In ieder geval zijn er nu 90 biografieën klaar: 30 zangers, 30 gitaristen en 30 dansers. Ik moet nog een paar "anderen" (= niet artiesten) en dan kan ik verder.
Inmiddels ook duidelijk dat ik méér biografieën ga maken, want ik heb er nog een aantal in het "canon flamenco" staan waar ik nog geen biografie van gemaakt heb....

Ik heb mezelf vanaf nu op de planning gezet om iedere week 4 pagina's te maken. Dat betekent
inderdaad dat het realisatisch is om 1 januari 2013 aan te houden als datum dat ik "online" ga. Niet dat ik nog meer dan 200 pagina's moet, maar er zitten onderwerpen bij, daar heb ik méér tijd nodig om de pagina's te maken; dan red ik er geen 4 per week.

Kortom: het staat (alweer...?) "vast"; 1 januari 2013 is D-day voor de site.

Maart:
We zijn weer in Jerez geweest naar het flamencofestival. Deze keer twee weken én ik heb mijn laptop meegenomen. De eerste dagen had ik weliswaar geen internet (verbinding met de gratis WIFI-connectie krijgen viel niet mee - er bleek sprake te zijn van een "verborgen" netwerk - en de eigenaar snapte weinig van internet, en ik had de kennis van mijn zoon nodig om het toch voor elkaar te krijgen), maar daarna ging het goed.

Enkele aardige voorstellingen gezien; Andres Peña, voor al het dansen van zijn vrouw Pilar Ogalla was goed, Farruca, Javier Baron's voorstelling, Manuela Carrasco viel een beetje tegen en ook dit jaar weer een toenemend aantal voorstellingen die door mij maar moeilijk onder de categorie "flamenco" te scharen zijn.

Persconferentie
Fernando de la Morena, Luís el Zambo, Capullo de Jerez en Niño Jero tijdens de persconferentie

Dagelijkse routine: uitslapen tot 09:00 uur, ontbijten, tussen 10:00 - 11:00 uur een uurtje hardlopen (nou ja, hard...), douchen, een uurtje op het dak van het hostal in de zon aan de site werken, naar de dagelijkse persconferentie om 13:00 uur, lunchen en met mijn vriendin praten over hetgeen we zojuist gehoord hadden in de persconferentie (zij verstaat erg goed spaans en legt mij precies uit wat er verteld is; ik versta een deel niet), nog wat aan de site werken en vervolgens naar de voorstellingen vanaf 18:30 uur, eten, lezen en slapen... We zijn ook naar de bioscoop geweest in Jerez: gekeken naar de film van Carlos Saura; "Flamenco, Flamenco" (en geconstateerd dat ik een aantal artiesten mis... blijkbaar zijn ze niet allemaal vriendjes van hem).


April:

Alweer een maand verder en ik loop nog steeds op het inmiddels vastgesteld en werkend voortgangsschema van ongeveer 4 pagina's per week. We zijn bij een privéfeestje geweest waar Jerónimo aanwezig was én gitaar speelde. De jongen speelt gewoon heel erg goed en kan daarnaast ook nog goed en mooi zingen! Grappig detail; de volgende dag liep ik in Maastricht op de markt en wie komen we daar tegen? Jerónimo die aan de wandel was met zijn vrouw en twee kids. Toeval bestaat niet...

Mei-Juni:
Het maken van biografieën gaat gestaag verder; inmiddels heb ik er half juni alweer 160. Is trouwens best veel werk, zo'n "korte biografie". Ik verzamel steeds per artiest ongeveer een pagina of 10 tot wel 25 aan spaans- en engelstalige biografieën van internet incl. een aantal interviews en probeer daar een half / heel A4-tje aan informatie uit te distilleren. Het is goed om dan de volgende dag je pennenvruchten nog eens na te lezen; dan zie je toch een aantal kromme zinnen terug ("heb ík dit gisteren geschreven?")...

Ik dacht trouwens even dat mijn laptop, nu inmiddels 3,5 jaar oud, het ging begeven. Ik had zojuist ergens gelezen dat het kan dat na een tijd je harde schijf meer geluid gaat maken en dat dit de opmaat is naar een definitief einde.

Mijn laptop begon daadwerkelijk (veel) meer geluid te maken en ik dacht; toeval bestaat niet. Maar bij nader "luisteren" leek het mij de ventilator te zijn. De eerste gedachte was toen; de lagers zullen versleten zijn. Het viel mij al op dat de ventilator de laatste tijd steeds vaker startte en dat de pc langzamer werd; gevolgen van een verminderde koeling wellicht.

Ventilator Ik stond bijna op het punt om de laptop weg te brengen óf mijn oudste zoon (ICT whizzkid in mijn ogen) de vrije hand te geven een nieuwe ventilator in te bouwen, toen een collega vertelde dat het na een dergelijke levensduur ook logisch was dat hij gewoon vuil was en schoongemaakt diende te worden. O.K.: ik met de laptop naar Computerland en ruim een uur later en een tientje armer had ik een probleemloos draaiende, niet meer langzaam werkende, geen ventilatorgeluid meer makende laptop terug; dat was dus inderdaad het "probleem"!
Bedankt, Ruud!

Halverwege 2007 dacht ik dat ik ongeveer 200 pagina's klaar zou moeten hebben voordat ik de site online kon gaan zetten. Ik heb maar eens een sitemap gemaakt, zodat ik nu eens "precies" wist hoeveel pagina's ik klaar moest hebben wilde ik de site gaan publiceren; ondanks dat ik geregeld pagina's produceer heb ik niet het gevoel dat het erg opschiet.
Nou, volgens de sitemap  bleken er dus 500 pagina's klaar te moeten te zijn op het publicatiemoment... slik, 500. Ik heb op dit moment - juni 2011 - 225 pagina's zo goed als klaar. Nou, dan ben ik bijna halverwege! Verstand op nul en blik op oneindig en gewoon doorgaan...

Als ik mijn plan om de site per 1 januari 2013 te publiceren zou moeten halen, moet ik dus ongeveer 4 pagina's per week maken. Dat lijkt alweer een stuk meer geruststellend.
Op het werk is het werkelijk belachelijk druk, ik ren daarnaast 5 à 6 maal per week 8 tot 10 km en wil dus 4 pagina's per week maken. Moet kunnen; doorzetten, joh!

Juli:
We zijn weer op vakantie geweest in....juist; Spanje!
Veel flamenco gezien, in Casariche, Coronil, Lebrija, Morón de la Frontera, Granada, Madrid en naar het stierenvechten geweest in de overdekte arena in Atarfe (Granada).

Qua flamenco zijn me een paar dingen bijgebleven: de sfeer op het podium tijdens de Caracolá in Lebrija, het optreden van Mayte Martín én de dans van dochter en moeder Juana Amaya (en Nazaret Reyes, dus, de dochter) tijdens de Gazpacho Andaluz in Morón de la Frontera, de Valle de Caídos in Madrid en, leuk, het blauw geverfde dorp Juzcar in Málaga, dat gebruikt werd als reclame voor de film over de Smurfen....

We kregen ook een mailtje van het Festival in Jerez (dankzij de meegenomen laptop ook kunnen zien). Dit jaar krijgen we pas in september de aankondiging dat we ons mogen aanmelden en je kunt je pas aanmelden vanaf 3 oktober... Dat is raar.
Het is al die jaren steeds een maand vroeger geweest. In de vakantie zijn we ook een dag in Jerez geweest en toen bleek uit "gossip" dat de recessie ook bij het Flamencofestival toegeslagen was. Normaal gesproken wordt het festival gesubsidieerd en aangezien ook Spanje moet bezuinigen staat die subsidie nu ter discussie. Geen subsidie leidt tot geen festival.
Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Jerez heeft immers méér dingen die ze waarschijnlijk subsidieëren; de motorraces in Jerez, de Feria de Caballo (paarden), het jaarlijkse flamencofestival en wellicht ook nog iets met sherry...?


Spanjaarden demonstreren middels een dans flashmob in een bank (incl. Angeles Gabaldón) 

Verder: in september hebben we een reorganisatie op het werk en ik kon mijn werk niet loslaten (mijn baan wordt niet bedreigd, maar er moet nog veel geregeld worden). Het heeft me zelfs slapeloze nachten gekost; heel vervelend. Bij terugkomst bleek dat men beslist had het overgangsmoment twee weken op te schuiven; dat gaf weer een beetje rust om van de rest van de vakantie te kunnen genieten.

Vervolgens gestaag verder aan de site gewerkt. In deze zomervakantie ging dat erg goed; veel nieuwe pagina's gemaakt en ik begin een voorsprong op te bouwen t.o.v. mijn eigen planning.

Augustus:
Ik ben serieus op zoek gegaan naar een website hostingbedrijf die t.z.t. mijn website moet gaan hosten. Daar liep ik tegen een mooi aanbod aan. Op de site www.mijnwebsitehosting.nl zag ik hun aanbod: gratis domeinnaam, 10 GB webruimte, max. 300 GB dataverkeer per maand, hosting voor 50 domeinen, en dat voor een prijs van € 27,50 per jaar; kortom één pakket, geen keuzes, dit is het en die is het dus ook geworden. (Later, in 2012, heb ik dat pakket gewijzigd, toen ze een tweede pakket invoerden van € 47,50 per jaar voor een pakket met onbeperkte webruimte en onbeperkt dataverkeer).

Mijnwebsitehosting

Vervolgens moest (wilde ik) mijn domeinnamen verhuizen naar hen zodat alles onder één dak zit. Dat kostte nogal wat moeite bij de .be domeinen, want planet (de oude host) wist mij te melden dat de nieuwe host daar iets voor moest doen en de nieuwe host zei dat de oude de autorisatiecodes moest overleggen (net zoals ze dat ook gedaan hadden bij de .nl domeinen) en dat dan de verhuizing een fluitje van een cent was. Nadat ik beiden een mail gestuurd had met het verzoek even onderling contact met elkaar op te nemen en mij niet te mangelen, loste de nieuwe host het in een kwartier voor me op.

Daarnaast wilde ik een ID-protect op de domeinen en dat koste ook weer bij de .be domeinen even wat moeite voordat ze het privé mailadres van mijn vriendin dat ik ooit gebruikt had om het domein te nemen, van hun site afhaalden (dat was dus de contactmail); dankzij een discussie gevoerd door mijn nieuwe host met .be is het toch gelukt.

Ik heb - eerlijk is eerlijk, ik ben geen whizzkid, dus met hulp van mijn oudste zoon - vervolgens één pagina online gezet met een aftelklok naar 1 januari 2013 toe, zowel op elflamenco.be als op elflamenco.nl, en daarnaast leid ik de mensen die zich vergissen in de naam en er www.elflango.be of .nl van maken, dus met een "g" i.p.v. een "c", door naar de juiste site; dat kon zelfs ik regelen. Ik heb daarna ook zeer makkelijk een mailadres kunnen aanmaken en de post die daarop binnenkomt automatisch laten doorleiden naar mijn privémailadres: in minder dan een minuut geregeld en het werkt perfect.
Tot nu toe ben ik zéér tevreden.

De voorsprong die ik opbouw t.o.v. mijn eigen planning breidt zich uit: mooi, dat geeft weer een beetje rust. Kan ik de tweede helft van 2012 gaan gebruiken om "randzaken" goed te regelen alles te controleren en nog links en rechts wat "versierselen" (gadgets o.i.d.) te plaatsen.

September - December:
Ik heb me aangemeld bij de Volksuniversiteit om daar Spaans te gaan leren. Misschien een beetje laat, als je kijkt hoe lang ik al met de site bezig ben, en waar het toch verdomde handig voor was geweest, anderzijds: het is nooit te laat en ik zal de komende jaren m.n. uit spaanse kranten / sites / blogs mijn nieuws moeten halen om op de site te zetten.

Ik ben er inmiddels vanaf afgelopen september mee bezig: iedere week anderhalf uur. Kosten: € 223,- van september t/m april. Het gaat goed en de sfeer in de groep is ook leuk. De docente is een chaoot, maar de sfeer is erg gezellig én we leren Spaans.

Ondertussen heb ik in december een avondje "social media" gedaan bij dezelfde instantie. Kosten: € 19,-. Lijkt me handig om daar wat meer op de hoogte van te geraken; ik loop achter en heb die kennis waarschijnlijk ook nodig om publiciteit te krijgen en lezers te trekken.

PSElements10 Ook heb ik me aangemeld om gedurende 10 avonden, vanaf maart 2012, een cursus Photoshop Elements 10 te volgen. Kosten: € 175,-. Ik werk nog steeds met editie "5", en doe een paar standaarddingen, maar neem nooit de tijd om dat programma nu eens goed uit te zoeken. Wellicht dat een dergelijke cursus me daarbij helpt (afdwingt) en me ook de mogelijkheid geeft om mooiere foto's op de site te krijgen: bewerkt dan wel natuurlijk...

Ik heb  met dan ook maar gelijk Photoshop Elements 10 / Premiere 10 aangeschaft; de versie 5 is inmiddels wel heel erg oud... En aangezien ik het programma ook gebruik voor de foto's op de site van mijn vriendin, via haar aangeschaft. Kosten: € 23,50 i.p.v. de winkelprijs van rond de € 100,-. Is dit wat ze verstaan onder "friends with benefits"?

In deze maanden bleef de voortgang er wel in zitten. Ik had mij voorgenomen om ervoor te zorgen dat ik per 1 januari nog 100 pagina's zou moeten maken en dat was bijna gelukt; het zijn er 109 geworden. Als ik nu maar de vaart erin houd zou ik in de zomer inhoudelijk klaar met de site moeten zijn en kan ik aan de slag met controle en aanvullen van alweer gedateerde onderdelen van de site.

Wat tegenviel was het overzicht dat ik "even" wilde maken van de Plazas de Toros die er in Spanje staan en gebruikt worden. Ik heb daar een stukje over geschreven onder het kopje "cultura" omdat er verschillende zaken zijn in de Spaanse cultuur die een onderlinge verbondenheid vertonen. Het stierenvechten en flamenco zijn van oudsher ook vaak met elkaar verbonden. Ik had oprecht het - naïeve - idee dat dat er enkele tientallen Plazas de Toros zouden zijn. Nou, even de naam en plaats van de arena, de datum van de eerste ingebruikname, de categorie en het max. toeschouwersaantal opzoeken en vermelden. Fotootje erbij, ach een leuk overzicht zou geboren zijn.

plazasdetorosplaza de madridpdt
De verschillen zijn redelijk groot...

Dat was echter een bulk werk, m.n. het moment van ingebruikname erbij zoeken viel tegen. Ik heb zelfs een aantal gemeenten benaderd, omdat ik geen datum kon vinden op internet of in een van mijn boeken en daar kreeg ik wel vrijwel altijd een reactie van terug, maar die was ook vrijwel standaard "we weten het ook niet....". Enfin: het zijn dus méér dan 600 Plazas de Toros geworden in het overzicht. En dat zijn alleen nog de actieve exemplaren! Die in Catalonië  staan er bijvoorbeeld niet in, omdat het stierenvechten daar inmiddels verboden is. Het samenstellen van het overzicht heeft me ruim meer dan een maand (5,5 week...) van de straat gehouden.

In de rest van de maanden heb ik me vooral gericht op "randonderwerpen" zoals diverse kunstenaars (schrijvers, fotografen, beeldhouwers, schilders, regisseurs) die iets met flamenco hebben en dus het stierenvechten.

Op het werk is het geregeld bizar druk. Ik doe verwoede pogingen om rustig te blijven maar sta op het punt om "over de kop" te gaan. Het staat of valt natuurlijk ook allemaal met je taakopvatting. Ik wil graag aandacht besteden aan de teamleden én inhoudelijk aan het werk. Zaken stroomlijnen en zelfs af en toe een inhoudelijk probleem van een teamlid overnemen en oplossen.
Het vervelende is dat ik me continu schuldig voel: ik heb teveel werk en dat is niet goed voor mijn mensen, voor het werk én voor mij; ik voldoe continu niet aan mijn eigen verwachtingen. De primaire reactie is sneller / harder werken, maar daar red ik het niet mee. En dan komt steeds opnieuw de afweging: meer uren gaan werken om alles gedaan proberen te krijgen (en steeds minder efficiënt worden wellicht?), of juist meer verlof nemen om rust in je hoofd te creëren, afstand te nemen en vervolgens met meer energie er weer in te vliegen. Ach ja, de ene maand doe je het ene, en de andere maand het andere....

2012: En wordt afgemaakt

Januari / Februari:
Tja en na een paar dagen zit je dan toch eindelijk op "nog 100 pagina's te gaan". Dacht ik...Ik begon nl. ook aan de pagina die zou moeten gaan linken naar korte biografieën van artiesten die vanaf 2008 overleden zijn. Toen kwam ik er natuurlijk achter dat ik nog geen rekening had gehouden met deze biografieën. Dús kwamen er op één dag opeens 24 pagina's bij in de planning.....

Nou, op 15 januari was ik inmiddels alweer zodanig gevorderd dat ik nog 105 pagina's moest maken. Die paar pagina's die ik vergeten was rekening mee te houden ging me dus ongeveer een maand achterstand opleveren.

Maart:
Het is begin maart 2013 en we zijn vannacht weer teruggekomen van een bezoek aan de eerste week van het flamencofestival in Jerez de la Frontera. Aangezien de voorstellingen en cursussen gesubsidieerd worden was het gezien de crisis bijna helemaal niet doorgegaan. En of het volgend jaar doorgaat is nog maar de vraag...
De werkloosheid is in Spanje tot bijna 25% opgelopen, waarbij de jeugdwerkloosheid op bijna 50% zit.

Andrés Peña en Pilar Ogalla

Het aantal voorstellingen is ook verminderd. Maar O.K.: we waren blij dat we er weer waren!
De voorstellingen vielen dit jaar gewoon tegen. Uiteraard is dat een persoonlijke mening, want als vanouds werden alle voorstellingen met een staande ovatie afgesloten door mensen die door het dolle heen waren. Eigenlijk vond ik alleen de eerste voorstelling die ik gezien heb afgelopen week (Andrés Peña en Pilar Ogalla) erg leuk en goed. De rest viel tegen, zelfs Mercedes Ruíz viel me tegen. Erg veel stiltes zonder spanning in de voorstelling die overigens ook niet goed dóórliep.

De vluchten heen en terug verliepen ook niet gladjes (Dankjewel Iberia: dat is nu het derde jaar op rij dat we de voorstelling van vrijdagavond niet kunnen zien): op de heenweg 5 1/2 uur vertraging opgelopen en op de terugweg 4 uur. Op de heenweg zaten we trouwens achter Manuel Agujetas op de vlucht van Madrid naar Jerez.
In Jerez was het weer (droog en warm) geweldig, zelfs voor Jerez, en de persconferenties leuk.
Mijn vriendin werd gevraagd om op de Spaanse nationale TVzender te verschijnen (TVE) om iets over het flamencofestival te vertellen, samen met een andere leerlinge, een Japanse. Ze maakten vervolgens een interview van 10 minuten waar ze dan minder dan een minuut van uitzenden. Ik denk dat het aan de eigenwijsheid van de cameraman lag. Hij wilde een bepaald gebouw op de achtergrond, wat mooi was voor "het plaatje". Echter daardoor moest hij wel tegen de zon in filmen. Alleen het stukje lopend door de schaduw werd uiteindelijk uitgezonden. Ach ja, ze komt ook niet iedere week op TVE, dus ook die minuut was leuk...

Pastora Galvan\ De laatste avond heb ik nog moeten glimlachen in het theater Villamarta om José Galvan, de vader van Israel en Pastora.
Die avond was Pastora's voorstelling en bezoekers kunnen de voorstelling waarderen door een kaartje in te vullen en er een cijfer aan te geven. De artiest kan daarmee "voorstelling van het festival" winnen: de publieksprijs.
José hielp zijn dochter een handje door een pak kaartjes alvast voor in te vullen (uiteraard met de hoogste waardering) en deels zelf meerdere kaartjes in te vullen en deels zijn kennissen te vragen om even hun naam in te vullen.
Trotse vaders kunnen dóórslaan....
Het mocht echter niet baten; ze werd vijfde waar María Pagés de eerste prijs wegsleepte.

Wat de site betreft goed nieuws: ik moet op 31 maart nog 15 pagina's.... al zeg ik het zelf, ik heb hard gewerkt! Daarna kan ik zaken gaan checken, aanvullen en controleren, en dan, en dan.... dan kan hij "de lucht in"! Het gaat zowaar gebeuren. Anderzijds ken ik mezelf goed genoeg om te weten dat ik toch wel zal blijven doorgaan met nog méér pagina's te maken. Steeds duiken er weer namen op waarvan ik denk "oh ja, die moet er eigenlijk ook in staan...". Het totaal van pagina's dat ik klaar wil hebben staat momenteel op 560. Ik ben benieuwd met hoeveel pagina's ik nu daadwerkelijk zal starten...

April / mei:
Het gaat nu écht hard. Het lijkt wel alsof de tijdvretende pagina's geweest zijn en ik nu opeens allemaal snel samen te stellen pagina's kan maken. Mooi.
Ik maak vervolgens nog wat meer pagina's van groepen die onder de stroming van de flamenco nuevo vallen. Daarnaast past het beter als ik de sitemap over een paar pagina's verdeel; ieder hoofdstuk zijn eigen sitemap.
Het past ook beter om het overzicht van de links naar externe websites over een paar pagina's te verdelen.

Nou, ik tel mijn aangepaste sitemap nog een keer en kom vervolgens tot 635 pagina's; dat was vorige maand nog 560... Uiteraard zitten daar wel pagina's bij die bedoeld zijn om via daarop geplaatste links door de site te navigeren (stel je wil niet het in JAVAscript geschreven dropdownmenu gebruiken).
Maar toch...635 pagina's. Als ik teruglees wat ik in de afgelopen jaren op deze pagina geschreven heb lees ik:
- In 2005: ik verwacht niet binnen een jaar klaar te zijn (...)
- In april 2007: mijn eerste pagina is klaar (de homepage)! Op dat moment denk ik ook dat de site tenminste 160 pagina's zal tellen als hij klaar is. Inderdaad; tenminste 160...
- In september 2007 stel ik mijn eerste deadline: publicatie site voorzien voor 1 januari 2009. Ach gut...
- In maart 2008 is die "eerste pagina" die ik in april 2007 klaar had, inmiddels geregeld aangepast en heeft nu zijn definitieve vorm gekregen.
- In oktober 2008 kom ik tot de conclusie dat ik pas ergens in 2010 de site zal publiceren. 1 Januari 2009 was toch iets te optimistisch.
- In maart 2010 zeg ik dat het nog wel eens een tijdje kan gaan duren voordat ik de site publiceer.
- In april 2010 heb ik het over een site die ik in 2015 publiceer met een technologie van 2005. Stel mezelf vervolgens toch een ambitieuze doelstelling en wil de site in 2013 publiceren.
- In januari 2011 stel ik mijzelf de deadline om de site op 1 januari 2013 te publiceren.
- In mei 2011 denk ik dat de site bij publicatie 500 pagina's groot zal zijn.
En nu weet ik dus dat deze tenminste 635 pagina's zal bevatten, maar ik verwacht wel dat ik inderdaad rond 1 januari 2013 kan publiceren!
Ach, enige vorm van doorzettingsvermogen kan me niet meer ontzegd worden.

De afgelopen tijd ook - zoals ik eigenlijk bijna voortdurend doe - diverse boeken gelezen, zoals "Handboek zoekmachineoptimalisatie", "Don't make me think", "Rocket surgery made easy", "Google marketing", "Verleiden op internet" en "Contentstrategie voor het web". Of het mijn site beter maakt waag ik te betwijfelen, maar ik vind het wel allemaal erg leuk en interessant om te lezen; tja, ieder zijn hobby.

Boeken\


Op mijn werk ben ik de afgelopen weken - weer - bijna "over de kop" gegaan. Ik heb inmiddels een team mogen overdragen aan mijn collega en heb dus nu eigenlijk een normaal werkpakket over, en misschien zelfs iets minder. Maar toch lijkt het wel of twee jaar op mijn tenen lopen met teams in verschillende werkprocessen, met mensen met zeer verschillend werk(niveaus) en de hoeveelheid mensen gecombineerd met mijn mening over hoe ik mijn werk moet doen, me nu opbreekt. Ik moet nu gewoon even doorduwen tot aan de zomervakantie.

Juni / Juli:
In de tweede helft van mei ben ik "even" begonnen aan het maken van een pagina's met allemaal links naar artiestenwebsites, maar ook of ze aanwezig zijn op google+, facebook, myspace, twitter en linkedin. Dát viel even goed tegen, daar gáát een tijd in zitten.
Maar ja, als ik daar klaar mee ben, heb ik wel een mooi en redelijk compleet lijstje op de site staan. Ik ben er tot ver in juli mee bezig geweest...

KLAAR!

Op 19 juli 2012, ik zat op dat moment mijn eerste zomervakantiedag te "vieren" in een Hostal in het historische Besalú in Catalonië, maakte ik paginanummer 637 af (de biografie van Juan Antonio); alle ingeplande pagina's zijn nu gemaakt. Niet dat ik denk dat het aantal pagina's niet méér zal zijn tegen de tijd dat de site in de lucht gaat, maar het geplande- en in een lijst opgenomen aantal pagina's is nu af.

Besalu
Besalú

Zeven jaar en drie maanden na het eerste idee is de site nu "klaar". Het idee ontstond in april 2005 en ik maakte mijn eerste pagina op 20 april 2007. Of ik er aan zou zijn begonnen als ik geweten had hoe lang het zou gaan duren?.... Ik denk het niet. Maar O.K., nu zie je weer waar een beetje doorzettingsvermogen (of was het gewoon onwetendheid?) toe kan leiden.

Vanaf nu begint het controleren op taalfouten, typefouten, links die niet (meer) werken, en pagina-indelingen die nog aangepast moeten gaan worden als ik alles nu nog een keer ga doorlezen, een aantal zaken die ik moet gaan aanpassen omdat ik weer e.e.a. heb bijgeleerd met het doorlezen van boeken over usability, mijn lijstjes bijwerken met CD's, voorstellingen die ik gezien heb, formulieren maken, een zoekmachine installeren, etc. maar toch...
Goh, "klaar", het is onwerkelijk.

Augustus:
We zijn weer terug van een paar weekjes Spanje. Deze keer wat minder flamenco gezien, maar wel voldoende om de honger weer even te stillen.

We gingen in Murcia naar een stierengevecht kijken in een klein plaatsje, waar ze ons o.a. Enrique Ponce beloofden. Helaas bij aankomst bleek hij niet te komen en werd door een ander vervangen.
Er was weinig slaapplek te vinden maar gelukkig een paar kilometer vóór het dorpje was er een hotel met 8 kamers: 7 daarvan in beslag genomen door Jimenez Fortes en zijn gevolg (een van de matadores) en de laatste kamer dus voor ons. Hij liep door het hotel in een korte sportbroek en als je zijn littekens zag...wauw, heftig, en dat waren alleen nog maar zijn benen.

Op flamencogebied een paar mooie voorstellingen gezien. We zijn bij het flamencofestival van Martin de la Jarra geweest waar Guillermo Cano, Argentina en Jesús Méndez optraden. Verder naar de Caracolá van Lebrija geweest waar o.a. José Mercé en Farruquito optraden. In Madrid bij de Veranos de la Villa naar een mooie voorstelling van Mayte Martín geluisterd en tenslotte in Málaga in de Plaza de Toros La Malagueta ruim 2 uur Miguel Poveda meegemaakt.

Mayte Martin
Mayte Martín


Het was weer een mooie vakantie! Goed weer, wel een rugblessure na een paar dagen waardoor het een moeilijke tweede week is geweest op bewegingsgebied... Maar O.K. het was gezellig en we hebben veel gezien tussen Girona waar we landden en Málaga waar we weer opstegen. In Málaga op het vliegveld werd ik trouwens voor de tweede keer (vorig jaar ook) aangesproken door een Engelse dakloze, met een koffer, die voorwendde alsof hij zijn vlucht gemist had en nu zijn broer wilde bellen. Als je dan omlaag keek zag je zijn zeer vuile blote voeten in sandalen. Ach ja, geld gegeven "om te kunnen bellen" en hem goededag gezegd. Tot volgend jaar, joh!

Vervolgens weer verder gegaan aan de site. Alle ontbrekende tags bij afbeeldingen gezet. Alle youtubefilmpjes gecontroleerd. Nadat Google Youtube heeft overgenomen vonden ze het ook nodig om het bestandsformaat te wijzigen. Dus een deel van de filmpjes weer opnieuw in de site moeten zetten met andere code.

Verder bezig geweest met de Google-analyticscode op iedere pagina te plaatsen en die code vervolgens weer allemaal aan te passen omdat de nieuwe cookiewet per 1 juni j.l. is ingegaan. Die heeft ervoor gezorgd dat ik nu niet de gehele IP-adressen in de analyticsoverzichten betrek, maar de laatste twee cijfers niet opsla. De privacy van iedereen is weer gewaarborgd en het IP-adres is niet terug te herleiden tot de individuele gebruiker.

September;
Ik zou graag de broncode willen beschermen. Dat kan met een encryptie waardoor de bestanden worden versleuteld. Op mijn diverse malen herhaalde vraag of dat voorkomt dat Google dat ook mijn pagina's niet kan indexeren kreeg ik maar geen antwoord. Raar. Zal dus wel betekenen dat inderdaad mijn vooronderstelling dan klopt dat Google er niks mee kan...

Verder een aantal formulieren gemaakt. Ik moet nu alleen nog zien te regelen dat ik een werkend script krijg waardoor de ingevulde formulieren via mail ook inderdaad naar mij toegestuurd worden.

Ik ben verder aan het kijken, in een poging de site zo klein mogelijk te maken wat betreft bestandsomvang, om een programma te kopen die mijn HTML code opschoont.

Inmiddels heb ik ook een Twitteraccount aangemaakt voor de site. En daar zet ik af en toe een tweet op waar ik ook de stand van zaken doorgeef m.b.t. de site. Zo kon ik op zondagochtend 23 september melden dat er die nacht nog 100 dagen te gaan waren tot aan de geplande publicatie.

Nog 100 dagen te gaan
Zoals je kunt zien (de schermafbeelding op het juiste moment...) nog 100 dagen voor publicatie

Oktober / november:
In de afgelopen weken vooral bezig geweest om formulieren te maken (5 stuks; feedback, insturen oplossing prijsvraag, verzoek linkuitruil, aanmelden nieuwsbrief en een om tweedehands flamencospullen aan te bieden of te koop te vragen) op de site die men kan invullen om contact te maken, maar dan moet er ook een PHP-script zijn die ervoor zorgt dat het ingevulde formulier ook daadwerkelijk in mijn postbakje "in" terechtkomt van mijn mail. Dat valt nog niet mee... Gelukkig met hulp van mijn zoon en uiteindelijk de websitehost (bedankt Alex Duim van www.mijnwebsitehosting.nl daar voor) is er één script geschreven (aangepast) dat nu ook daadwerkelijk functioneert. Nu die andere 4 scripts nog schrijven / aanpassen...

In de afgelopen weken ook druk geweest met het uitnodigen van artiesten met het verzoek aan hen om een (eenmalige) column te schrijven voor mijn site. Ik heb een pagina "el quejío" gemaakt waarop ik graag elke 5 weken een nieuwe column wil plaatsen. Nou de eerste 8 hebben ingestemd en toegezegd voor publicatie op een afgesproken datum. Dat betekent dat ik in ieder geval tot en met september 2013 voorzien ben; héél erg mooi! Ik heb nu één schrijver, één zanger, twee gitaristen en vier danseressen (docenten). Ik ben écht blij en verrast hoe positief ze reageren op mijn verzoek.

December:
Ik ben nu ook begonnen met alvast "te oefenen" met het maken van nieuwsberichten. Dus als ik ergens iets tegenkom waarvan ik denk "hé, nieuws" dan maak ik een dergelijke pagina en bouw zo al direct een kleine historie op die geraadpleegd kan worden als de site op 1 januari online gaat.
Ik heb ik nu uiteindelijk op 29 december de 5 formulieren voorzien van het juiste verzendscript, zodat bij een script ook daadwerkelijk een mee te zenden bestand (foto) ook daadwerkelijk meegezonden wordt naar mijn postbak.

Verder de laatste (écht de laatste 3-) dagen nog zitten te stressen om de Google zoekmachine op de juiste plek, met de juiste maat in mijn site te krijgen. Dat lukte (uitsluitend dankzij mijn oudste zoon: thanks, Ric!) uiteindelijk op 30 december toen ik alle pagina's voorzien had van de zoekmachine. Ben je zó lang bezig en dan lukt dit pas op de voorlaatste dag...

Vanaf 1 januari 2013, als de site online staat, concentreer ik me nog op twee dingen: flamenconieuws publiceren en biografieën maken, want daar staan er nog een heleboel op de wachtlijst voor...

Nog een dag te gaan
Nog precies 1 dag te gaan voor publicatie...

Prettige jaarwisseling!

2013: Hij is er

Tja, en toen rees bij mij de vraag of ik déze pagina nu nog moest blijven vullen, terwijl de site in de lucht is. Ik kan mijn tijd toch wel beter gebruiken; het maken van nieuwspagina's en evt. aangevuld met nieuwe biografieën kost al een pens tijd?

Nee, voorlopig stop ik hier maar eens mee. In de jaaroverzichten kan ik kwijt wat ik over de voortgang van de site kan zeggen, dus dit heeft dan nog maar weinig toegevoegde waarde.

 

2016: het einde in zicht

De site is bezig aan zijn vierde jaar online en het gaat goed. Gemiddeld tussen de 50 en 60 nieuwsberichten per maand, iedere zes weken een column van de vaste columniste (Jacky Westerhof) en iedere 6 weken een andere gastcoluminst(e). Verder iedere 6 weken een prijsvraag en iedere 6 weken een nieuwsbrief. Maandelijks wordt de site globaal 3000 maal bezocht en ik heb er plezier in om me dagelijks ermee bezig te houden én leer daarbij ook nog eens steeds meer over flamenco.

Als ik kijk hoeveel tijd ik ermee kwijt ben (iedere avond tussen 1,5 en 4 uur) met het opzoeken van nieuws, vanuit het Spaans proberen te begrijpen wat er staat, foto's en filmpjes erbij zoeken en bewerken, banner voor de nieuwspagina maken, inhoudelijk bericht maken en plaatsen en ik me daarbij voorgenomen heb dagelijks 1 à 2 nieuwsberichten te plaatsen (en met mijn persoonlijkheid "verplicht" ik me dat zelf ook) dan beperkt me dat behoorlijk in het doen van andere zaken ernaast.
En ik wil er wel andere zaken naast doen.
Zo heb ik mij afgelopen jaar voorgenomen drie boeken te gaan schrijven; een boek(je) te gebruiken in mijn dagelijkse werk, ik wil verder iets schrijven over mijn veronderstelde ontwikkelingsstoornis en een flamencoboek (biografieën). Ik ben aan twee boeken begonnen, maar loop vast in het ontbreken van de benodigde tijd daarvoor.

Toen ik gisteren een autorit maakte van Maastricht naar Arnhem drong het besef tot me door dat ik gewoon moest kiezen en niet én, én, én kon doen, maar wel óf, óf.
Dat betekent dat ik er gisteren voor gekozen heb om vanaf 1 januari a.s. de site "te bevriezen" (hij blijft online staan) en met mijn boeken aan de slag ga. Als die klaar zijn, dan kijk ik of ik dan weer de flamencosite herstart met de dagelijkse nieuwsberichten.

Dat betekent dat na
- 2 jaar (april 2005 - april 2007) denken, besluiten, verzinnen, ontwerpen, kiezen en organiseren
- ruim 5,5 jaar (mei 2007 - december 2012) maken van de "start"opstelling van de site
- 4 jaar (januari 2013 - december 2016) online functioneren,
de site per 1 januari 2017 "bevroren" wordt en dus gebruikt kan blijven worden om te raadplegen, er in ieder geval voorlopig geen actuele nieuwsberichten, nieuwsbrieven, columns en prijsvragen zullen verschijnen. Tot, tja, tot misschien over een jaar of drie, vijf of misschien wel zeven want ik verwacht met mijn nieuwe voornemens wel weer een aantal jaar zeker bezig te zijn (en bij het inschatten van de benodigde tijd voor het maken van deze site bleek al dat tijd inschatten niet mijn sterkste punt is ;-).

Ik zal een mooie grote makkelijke prijsvraag voor de Kerst maken en op 31 december de uitslag melden en een aantal leuke prijzen uitgeven aan de goede inzenders (m.n. kaartjes voor voorstellingen, denk ik) en daarmee sluit ik dan voorlopig af.

Nou, ik gooi er nog een kwartaal tegenaan en dan is het goed geweest.

Het waren een mooie bijna 12 jaar voor mij en ik hoop een mooie 4 jaar voor ons samen!

 

 

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía