Home
Home > Dueño > Hitlijsten
 

Hitlijsten

Onderstaande “hitlijsten”, hebben natuurlijk helemaal niets te maken met een rangvolgorde van artiesten etc. gebaseerd op kwaliteitseisen die min of meer “objectief” vastgesteld zijn door flamencokenners. Het zegt heel veel over mijn (evt. gebrek aan-) smaak, want het zijn nl. gewoon mijn persoonlijke favorieten, en mensen die toevallig eenzelfde smaak als ik hebben zullen het of herkennen, of hebben hiermee een richtlijn wat ze zouden kunnen aanschaffen of gaan zien / beluisteren.

En zelfs ik zal moeten bekennen dat de volgorde volgend jaar weer anders kan zijn, want dan heb ik bijv. een optreden van een artiest meegemaakt, of een CD gehoord die mij erg goed bevallen is en dus hoort hij of zij dan opeens “vanuit het niets” op mijn lijst thuis, of moet opeens stijgen of eraf gehaald worden…
De artiesten behoren volgens mij in een toplijst thuis en afhankelijk van de vorm van de dag of de kwaliteit van de laatste voorstelling staan ze op de eerste of toch maar de tiende plaats, maar in ieder geval wel ergens in mijn "hit"lijst.

Nou, daar gaat ‘tie dan. Ik begin eerst met een ander lijstje...

 

Top 3 van zaken die "niet kunnen":

1. Je gaat niet een handtekening aan een artiest vragen om bijvoorbeeld op zijn CD te zetten en dan aankomen met een illegale kopie van die CD.... (gebeurt ècht! in Nederland ....waaaaaanzinnig).

2. Als je in de positie bent om met een flamenco-artiest een praatje te maken of zelfs te "interviewen" vraag je niet naar "duende". Daar worden ze ondertussen echt doodziek van.

3. Flamenco-CD's van het internet downloaden i.p.v. ze gewoon te kopen. Je maakt ècht de creativiteit kapot. Als je van flamenco houdt dan stéun je ze en dat kun je o.a. doen door een CD gewoon te kopen!

 

Top 10, solo zangers:

El Pele
Arcángel
Miguel Poveda
Duquende
Diego el Cigala
Fernando Terremoto (inmiddels helaas overleden)
Potito
José Mercé
Capullo de Jerez
Luís de Córdoba

 

Top 10, solo zangeressen:

Mayte Martín
Montse Cortés
Estrella Morente
Marina Heredia
Argentina
Macanita
Esperanza Fernández
Remedios Amaya
La Tana
Ginesa Ortega

 

Top 10, dansbegeleidende zangers / zangeressen:

David Lagos
Rafael de Utrera
Jeromo Segura
El Londro
Guadiana
Juan José Amador
Carmen Grilo
José Valencia (aka Joselito de Lebrija)
Miguel Ortega
Antonio Zúñiga

 

Top 10, solo gitaristen:

Paco de Lucía
Vicente Amigo
Chicuelo
Manolo Sanlúcar
El Viejín
Tomatito
Gerardo Núñez
Moraíto Chico
Juan Manuel Cañizares
Rafael Riqueni

 

Top 10, zangbegeleidingsgitaristen:

Manuel Silveria
Niño de Pura
Alfredo Lagos
Paco Fernández
Miguel Angel Cortés
Juan Habichuela
Quique Paredes
(als gevolg van een ernstig ongeluk ìn 2008 speelt hij niet meer, maar hij hoort hier gewoon thuis)
Bolita
Felipe Maya
José Luis Montón

 

Top 10 dansers:

Farruquito
El Farru
Antonio Molina "El Choro"
Juan de Juan
Rafael Campallo
Rafael de Carmen
Manolete
Domingo Ortega
Barullo
Andres Peña

 

Top 10 danseressen:

Belen Maya
Rafaela Carrasco
Mercedes Ruiz
Juana Amaya
Maria Pages
La Truco
Pilar Ortega
Belén Fernández
Manuela Carrasco
Milagros Mengíbar

 

Top 3, dansbeloften:

Fuensanta la Moneta
Patricia Guerrero
Belen Lopez

 

Top 10, CD’s (zang):

De volgorde is bepaald door een mengeling van CD’s die ik beluisterd heb, en m.n. liveoptredens die ik meegemaakt heb. Daar kleeft o.a. één groot nadeel aan; bij liveoptredens kan de sfeer heel erg bepalend zijn voor wat betreft de beleving van de kwaliteit die je denkt te horen en te zien. Achteraf kan bijvoorbeeld een eigen opname erg blijken tegen te vallen (en dan heb ik het niet over de opnamekwaliteit), terwijl ik toch echt “wereldherinneringen” aan dat optreden heb, zó goed vond ik het…. Anderzijds bezorgt flamenco mij op CD vrijwel nooit kippenvel; dat kan bijna alleen maar tijdens een liveoptreden gebeuren, en dan m.n. door de mensen die in mijn persoonlijke toplijsten (en dan m.n. de zangers, soms een gitarist, maar een danser nog nooit) staan. Als ik aan gitaarspel denk wat mij geraakt heeft terwijl het op CD staat is dat voorzover ik mij kan herinneren - ik heb een slecht geheugen... - maar éénmaal gebeurt: de eerste maal dat ik het nummer "memory lane" van onze eigen Tino v.d. Sman hoorde. Kippenvel.

Deze Top10 viel niet mee om te bepalen. Er zijn wel een aantal CD’s die bijvoorbeeld één heel mooi nummer hebben, waarvan de rest niet mijn smaak is. Dat voorkomt echter wel opname in onderstaande top-10. Gitaar-CD’s zijn al helemaal een vrijwel onontgonnen gebied voor mij en boeien mij al snel niet (meer) omdat gitaar zonder zang mij na ongeveer 5 minuten begint te vervelen; bij iedere aankoop denk ik steeds weer “misschien deze niet”….. Grappig is wel dat ik heel erg kan genieten van gitaarspel als het binnen zangbegeleiding gebruikt wordt.

Op mijn overzicht van CD’s kun je zien uit welke CD’s ik gekozen heb en snap je waarom misschien o.a. “jouw” top 10 CD er niet bij zit.


 
NAAM:
TITEL CD:
  Arcangel La calle perdía
  Capullo de Jerez Este soy yo
  Diego el Cigala Corren tiempos de alegría
  Duquende Mi forma de Vivir / Samaruco
  Pepe de Lucia El Corazón de mi gente
  Mayte Martin Querencia
  José Mercé Del Almanecer
  Estrella Morente Mi cante y un poema
  Pele & Vicente Amigo Canto
  Miguel Poveda Zaguan

 

Top 5 Voorstellingen die ik zag:

Naam v.d. voorstelling Hoofdartiest(en)
Flamenco de Cámara Mayte Martín / Belén Maya
Puro Farruquito
Sín Frontera Miguel Poveda / Luis el Zambo / Chicuelo / Moraito / Andres Peña
La Puerta Abierta Isabel Bayón / Miguel Poveda - Pele
Canciones antes de una guerra María Pagés


Top 5 DVD’s:

Mijn “beste” DVD’s uitzoeken was ook nog een hele klus, want ik vind ze bijna altijd tegenvallen. Overigens is dat nooit een sterk punt van Spanjaarden (voor zover ik mag veralgemeniseren); het maken van een DVD.
Ik heb verschillende lachwekkende voorbeelden in mijn bezit. Een serie over stieren, waarin de “achtergrondmuziek” alles overstemd, zodat je het ingesproken commentaar helemaal niet goed kan beluisteren.
Of een DVD over de camino de Rocio, waarin consequent Rocio uitgesproken wordt (Engels commentaar) als “Rókkio”, terwijl je op de achtergrond Spanjaarden hoort roepen “viva Rocío!”… maar het Engelse commentaar gaat gewoon door met de “c” als een “k” uit te spreken en de klemtoon op de 1e lettergreep te leggen.


 
NAAM DVD:
DOOR / OVER:
  Flamenco Carlos Saura
  Ciudad de las ideas Vicente Amigo
  Lo mejor de José Mercé José Mercé
  Francisco Sanchez – Paco de Lucia Paco de Lucia
  Flamenco, Flamenco Carlos Saura

 

Top 3, boeken:

Mijn kennis van het Spaans is gering, maar gelukkig wel toenemend. Dat beperkt wel het aantal Spaanstalige boeken dat ik gelezen heb.

* "Duende" van Ivo Hermans: een "verplicht nummer" voor Nederlandstaligen.

* “Guía libre del flamenco” geschreven door José Manuel Gamboa
Een voor mij goed te gebruiken naslagwerk in de afgelopen jaren als ik een optreden gezien had.
’s Avonds in bed ging ik dan van de beluisterde / geziene- artiesten de info opzoeken en leerde zo iets van hun achtergrond. Tegenwoordig is het wel verouderd; het is een uitgave van 2001.

* "A way of life" van Don Pohren
Een boek dat “iedereen”, die iets met flamenco heeft, gelezen heeft…. Ik dus ook.

 

Boeken

Er staan ook lijstjes in die minder juichend zijn. Zoals "meest overgewaardeerde dansers" of "moderne flamenco" (dat ik géén flamenco noem). Dat is niet om te beledigen of het feit dat ik geen respect voor die mensen zou hebben (ze hebben meestal een fabelachtige techniek, maar zetten die tegenwoordig anders in), maar zegt ook wederom iets over mijn smaak.
Maar ja, in flamencoland is kritiek vaak niet gewenst / acceptabel, we vinden elkaar allemaal goed (kijk maar eens naar de aankondigingen van Spaanse artiesten als ze in Nederland optreden; ze zijn allemaal erg beroemd, staan allemaal aan de top van Spanje, de huidige tournee is heel erg succesvol, etc, ... standaardteksten voor kwalitatief wel zeer uitlopende artiesten) en iets anders willen we niet horen, dus een aantal mensen zal wel beledigd zijn....

Top 5, overgewaardeerde dansers:

NAAM: WAAROM:
Sara Baras mechanisch / effectbejag / dansen “op de automatische piloot”
Eva la Yerbabuena doet me niets / saai
Joaquin Cortés doet me niets / héél véél effectbejag
Antonio “el Pipa” “maniertjes” / te weinig mannelijk
Maria del Mar Moreno te dramatisch / over-acting

 

Top 5, “moderne” flamenco (wat ik géén flamenco noem):

Israel Galvan
Andres Marin
Pastora Galvan (laatste optredens althans, voorheen niet)
Rocio Molina
Nr. 5 zal vandaag of morgen wel opstaan…

 

Top 10 persoonlijke irritaties tijdens liveoptredens:

1. Voorkruipen in de lange wachtrij voor de kassa door bij “vrienden” vooraan in de rij te gaan kletsen / aan te sluiten (vooral in Spanje) en daar dan te blijven staan.

2. Toeschouwer die stoelen bezet houdt voor mensen die nog moeten komen; als je een stoel wilt hebben op een bepaalde plek, moet je er gewoon zijn! (diverse festivals / optredens, extreem bij Jueves Flamenco wekelijks in juli/augustus in Cadiz).

3. Meeklappende toeschouwers: vaak ook nog “uit compas”, en dan m.n. dansleerlingen die langdurig willen laten zien en horen dat ze het compas kennen… irritant en erg “vermoeiend”. Je enthousiasme laten horen is uiteraard geen probleem, maar s.v.p. niet gaan joelen, dat heb je na de middelbare school toch achter je gelaten?

4. Fotografen die op de “stille momenten” of bij niet versterkte optredens, m.n. bij zang, storen door het geklik van hun (spiegelreflex) fototoestellen. Lijkt wel alsof ze geen respect voor flamenco hebben. En dan mogen toeschouwers meestal, zelfs als ze het schermpje van hun digitale geruisloze camera uitzetten, geen foto’s maken!? (ja, dat frustreert). Je kunt als beroepsfotograaf uitstekend geluidloos digitale foto's maken, volgens mij.

5. Onder de - m.n. zang - voorstelling pratende toeschouwers: als je wilt praten, ga je toch lekker buiten / ergens anders kletsen? Er is een voorstelling aan de gang en ik wil niet gestoord / afgeleid worden door jullie luide (anders kun je elkaar niet verstaan…) gesprek en daarnaast vind ik het ook nog uiterst respectloos richting artiest!

6. Geluidsversterking veel te hard - hoofdpijnniveau - afgesteld: m.n. natuurlijk irritant voor de voorste rijen toeschouwers (m.n. tijdens buitenfestivals in Spanje).

7. Slecht belichte artiesten: ik hoor je wel, maar ik zie je niet? en / of te druk bewegende belichting op de achtergrond / tegen het achterdoek (leidt af).

8. Voor het podium heen-en-weer lopende fotografen die, m.n. bij festivals, constant foto’s lopen te maken. En wat zien we daar nu van terug? Ze kunnen meestal gratis binnen, zitten op de eerste rang en af en toe vinden we in een artikel een foto terug van de honderden die ze per persoon maken.

9. Opzichtig klagende artiesten over het monitorgeluid (kom dan eerder en doe dan een fatsoenlijke soundcheck daarop!); hoe het geluid voor het publiek is weten ze niet en lijkt hen ook niet te boeien, terwijl die er toch voor betalen.

10. Optredens die niet op tijd beginnen (tja, we zijn wel Nederlanders, hè). Ik begin er redelijk aan gewend te raken dat vooral in Spanje de aangekondigde begintijd slechts een indicatie is vanaf welk moment toeschouwers verwacht worden. Met het begin van de voorstelling bestaat er ogenschijnlijk weinig tot geen verband.

 

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía